Ksamil

Ksamili, de asemenea cunoscut printre localnici si sub numele de Skambil, este o mica localitate de coasta situata in sudul Albaniei, la aproape 15 km de mult mai cunoscuta  Saranda, pe drumul national care duce la Butrint. Localitatea este cunoscuta pentru singurele plaje cu nisip din zona si pentru insulele mici situate la o distanta de tarm care poate fi parcursa inotand. Este renumita datorita peisajelor frumoase cat si pentru traditia culinara care abunda in peste si fructe de mare proaspete, gustoase si evident la pret accesibil, toate acestea facand-o preferata turistilor straini si a cuplurilor insotite de copii.

Daca nu dispuneti de autoturism sau daca nu doriti sa-l folositi, autobuzele dinspre Saranda circula frecvent (biletul costa 100 leke iar calatoria, in functie de trafic, poate dura in jur de 20-40 minute), ceea ce poate face din aceasta localitate destinatia perfecta pentru o zi, asta in cazul ca nu ati planificat sa stati mai mult  (aveti la dispozitie numeroase hoteluri și pensiuni).Deoarece autobuzele sunt destul de aglomerate in sezonul turistic, ar trebui sa va urcati la prima statie, aflata la intersectia strazilor Jonianet si Mitat Hoxha (in apropierea portului). V-ati mai putea urca si din statia din apropiere de „Casino”, insa ar trebui sa luati in calcul faptul ca ati putea calatorii in picioare si pe o caldura destul de suparatoare.

Cateva informatii despre Ksamil:

Puteti admira insula greceasca  Corfu, de oriunde din Ksamil.
Apele din Ksamil au o claritate de cristal
Puteti beneficia de  wi-fi pe plaja.
In sezonul de varf asteptati-va sa platiti cateva sute de leke pentru un sezlong sau 500 Lek pentru doua sezlonguri si o umbrela pentru toata durata zilei. In cazul in care va gasiti in sezonul de varf, va trebui sa ajungeti la fata locului destul de devreme sau dupa 15:30 in cazul in care doriti sa prindeti un sezlong.
In aproximativ o ora puteti parcurge pe jos distanta Ksamil-Butrint, traversand plantatii de maslini si plaje izolate. Drumul spre Butrind a fost construit odata cu vizita premierului sovietic Nikita Hrushcov, in Albania, in anul 1959.
Exista patru insule mici în Ksamil. Doua dintre ele sunt situate foarte aproape si pot fi parcurse inot. Celelalte două, „Insulele gemene”, sunt un pic mai departe si pentru a le vizita puteti inchiria un jetski sau o barca. Pe aceste doua insule există o serie de cafenele si restaurante mici.
Daca sunteti deranjati de copiii care zburda si fac galagie pe plaja ;),  va puteti refugia la „Lion Park”, unde veti putea asculta muzica „chill -out” alaturi de turisti mai tineri ;).
Veti plati  in jur de 1 € pentru o bere si 4-7 € pentru un fel principal.
Localnicii din zona vorbesc bine engleza, greaca șsi italiana.

!Puteti de asemenea profita si de perioada post-estivala, mai putin aglomerata, majoritatea hotelurilor/pensiunilor ramanand deschisa pana la sfarsitul lunii septembrie.

P.S Fotografiile nu ne apartin.

travelclub-1024x768

ksamil__albania_by_albaniabeach-d48ns9p

ksamil-beach

24282410150190611984454

Ksamil-beach-1

6