Himara

Datorita locatiei sale si a vremii deosebit de frumoase pe timp de vara, Himara este una dintre cele mai atractive destinatii turistice de pe Riviera albaneza. Este caracterizata de plaje lungi acoperite de pietris alb, în contrast cu terasele dealurilor din jur purtand culturi de maslini și citrice. Acolo veti gasi un amestec foarte interesant de peisaje, munte si mare.
Himara este marginita de satul Nivica la sud si de pasul Llogara în partea de nord. De la vest la est, zona este delimitată de o mare de un albastru frumos și o linie de coasta presarata cu plaje aflate la poalele versantilor abrupti.
Numele de „Himara” vine din greaca veche, „himarros” insemnand „parau.” In antichitate a fost populata de catre kaoni, important trib din neamul Epirotilor. Cel mai vechi spatiu locuibil din regiune este pestera Spille, din secolul IV î.Hr., care este situata in partea de est a drumului principal al orasului. Colinele din jurul Spillei au fost de asemenea locuite, marturiile arheologice fiind un templu antic, pietre funerare și ceramica,iar la vest de Spille, turistii pot vizita ruinele unor bai si morminte romane. Mai mult, deasupra pesterii, pe dealul Stefaneli, pot fi admirate ruinele unei așezari medievale atestate din anul 1431.
Kala (satul Himara) este construita pe varful stancos al Barbakei si cu o vechime de 4000 ani-este de departe cea mai veche asezare din zona. Biserica Petro Kozmai este situata pe ruinele unei alte biserici mai vechi, care, in conformitate cu o inscriptie de piatra, a fost construita in 1796.
In apropiere se afla si Biserica Tuturor Sfintilor care a fost cladita in anul 1826. Clopotnita maiestuoasa, picturile interioare si iconostasul o fac sa merite sa fie vizitata. La intrarea de nord, vizitatorul va gasi inscriptionat „Agioi Pandon-Himarro” si data de ctitorie, 10 ianuarie 1796.
Zidurile orasului au fost construite in secolul al cincilea i.Hr. cu pietre mari poligonale. Pe o distanta de 800 m, intre peretii de la est, si versantul stancos de pe partea vestica, vizitatorii pot găsi locuinte construite în stanca. Lasand in urma Kala, dupa vreo 2 kilometri se ajunge la plaja Livadhi, frumusetea si curatenia acesteia atragand multi vizitatori în timpul verii.
Astazi Himara este o destinatie extrem de frecventata de calatorii care prefera locurile linistite si originale. Cazarea se face in principal în locuinte familiale locale, precum si intr-o varietate de hoteluri mici si dragute. Oamenii din Himara sunt bine cunoscuti pentru ospitalitatea lor traditionala, ceea ce face din acest loc o destinatie excelenta pe tot parcursul anului pentru toti iubitorii de mare.

! In arhivele Vaticanului se pastreaza documente datand din secolul  XV si care marturisesc despre asediul  si ocuparea cetatii Kruja de catre otomani,  dupa care, o parte considerabilă a populatiei  se refugiaza in zona Himarei. De acolo, o parte a acesteia a trecut pe tarmurile din sudul Italiei. Acestia sunt “arbereshii”, vorbind un dialect arhaic al limbii albaneze si pastrand inca vii traditiile stramosilor lor. Se vehiculeaza un numar de 100.000 de arbereshi care ar trai in sudul Italiei. Revenind la Himara, chiar si astazi,  numele si prenumele himariotilor aduc aminte de stramosii lor din secolul XV.

Himara este destinata turismului de tip familial, dar si tineretului , printre plajele care v-ar starni interesul numarandu-se Spilea, Filikuri, Potami, Llamani si Livadhi. Aceste plaje se disting prin apele adanci, relieful stances si o bună calitate a apei de mare.

Plaja Spilea  

Este o plaja cu nisip si se afla  chiar in central Himarei.

spile

Plaja Potami

Este  situata  intr-un mic golf aflat la cateva sute de metri de centrul orașului Himara.

Potami 1potami2

potami3

Plaja Filikuri

Este situata in partea opusa a dealului care se afla in zona plajei Potami. Relieful stancos al  acestui mic golf în combinatie cu apele adanci ale Mării Ionice ii confera un caracter pitoresc.

Golful Filikurifilikuri2

Plaja Llamani

Se afla la aproape 5 kilometri departare de Himara, in golful purtand acelasi nume  si este o oaza de liniste, cu ape racoroase si pietris aspru. Prestigioasa publicatie americana “New York Times” a publicat o fotografie cu plaja LLamani care a castigat titlul de “Fotografia saptamanii” (Photo of the week).

llamani 1llamani3

 

llamani2

Plaja Livadhi

Se afla in imediata apropiere a plajei Llamani si se intinde pe o lungime de aproape 1 kilometru.

livadhi1livadhi2

 

livadhi4livadhi3

Porto Palermo

Un obiectiv turistic interesant este castelul lui Ali Pașa, construit intr-o poziție foarte atractiva pe o mica peninsula, in golful  Porto Palermo. Castelul are forma triunghiulara si ziduri de inalte 20 m. Golful oferă o mica plaja, adancimea apei in larg depasind 80 m.

porto-paletmoporto palermo2

palermo2 porto1

Qeparo

Aproape de golful Porto Palermo se afla satul Qeparo cu plaja sa cu ape linistite, precum si cea mai mare ferma piscicola de pe toata Riviera. In apropierea plajei Qeparo au fost ridicate mai multe cladiri noi care ofera camere confortabile pentru turisti cat mancare cu specific pescaresc. De un interes deosebit este vechiul Qeparo, construit pe deal si de unde se poate admira marea in toata splendoarea ei. Aici puteti gasi cazare in casele locuitorilor.

qeparo1qeparo2

qeparo3qeparo 4

Unde stam?

http://www.tripadvisor.com/Hotels-g801295-Himare_Vlore_County-Hotels.html

P.S Fotografiile nu ne apartin.

.himara_strand

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1304192000-apartment_for_sale_in_himara_1

DSC_0222-1024x685 (1)

piluri_4

himara_fshat_1

piluri_1

himara_fshat_4

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.