Shkodra, Cetatea Rozafei

Inaltandu-se falnic deasupra confluentei raurilor Buna si Drini si oferind o panorama impresionanta asupra muntilor si apelor din jur, cetatea Rozafa este mandria locuitorilor Shkodrei. Istoria sa a inceput odata cu primele asezari datand din Epoca Bronzului, acum 4000 de ani, si continua cu intemeierea asezarii iliriene care serveste drept capitala regatului Labeatilor, condus de catre regele Gent sau regina Teuta.
Intrand pe primele două porti ale Rozafei, veti putea observa o parte din asa-numitele „ziduri ciclopice” ale fostei cetati iliriene, de care am amintit mai sus, constand intr-un puzzle de blocuri uriase de roca imbinate cu meticulozitate si care datează din anul 350 IChr.
Legenda cetatii apare in negura timpurile medievale si este o legenda care se regaseste sub diferite forme si in alte tari din Balcani, Rozafa fiind varianta albaneza a Anei lui Manole. Povestea ei este amintita pentru prima data de catre Marin Barleti, in anul 1504. Se spune ca cei trei frati care s-au apucat de construirea cetatii ajung sa lucreze din greu in fiecare zi, insa in cea urmatoare, zidurile pe care le ridicasera erau distruse de o forta necunoscuta. Un intelept de prin partile locului le spune celor trei frati ca numai un sacrificiu uman l-ar putea opri pe diavol de la distrugerea zidurilor viitoarei asezari, iar acestia sunt de acord sa o sacrifice pe prima dintre sotiile lor, care ar veni sus pe deal pentru a aduce mancare. Din pacate, cei doi frati mai mari isi rup promisiunile si isi avertizeaza sotiile sa stea acasa – iar cea care apare a doua zi aducand merinde, este sotia fratelui cel mai mic, frumoasa Rozafa. Intelegand situatia, ea este de acord sa fie zidita in zidurile cetatii cu o singura conditie – o ferestruica ingusta sa fie taiata in zid, astfel încât bratul drept sa-l poata mangaia pe fiul ei nou-nascut, sanul drept l-ar putea hrani și piciorul ei drept ar putea misca leaganul sau. Rozafa este zidita iar cetatea strajuieste si astazi semeata.

RozafaShkoder
Un alt edificiu medieval, foarte bine pastrat intre zidurile Rozafei, este Biserica Sfantul Stefan, construita în 1319 si extinsa de catre venetieni intr-un stil de influenta dalmata, in secolul al 15-lea; venetienii au construit, de asemenea, noi porti si turnuri.
De-a lungul existentei sale, Shkodra si fortareata Rozafei sunt martorele unor asedii si batalii teribile; ilirii au luptat aici cu romanii in anul 168 IChr iar în secolele medievale timpurii, orasul este cucerit de catre bizantini si slavi. Cele mai grele lupte au avut loc in secolul al 15-lea, in timpul invaziei otomane in Balcani; pentru prima data in 1474, si din nou în 1479, cand asediul asupra Shkodrei se sfarseste cu 60.000 de morti – o catastrofa pentru oras si, de asemenea, pentru suflarea crestina din zona.
Cronicarul otoman Kemal Pashazade remarca urmatoarele despre aparatorii curajosi ai Shkodrei: „In ciuda eforturilor noastre, nu am putut sa-i biruim usor pe localnicii care au avut gheare ascutite si trupuri de bronz. Ei au ramas in turnurile castelelor lor precum tigrii pe varfurile muntilor”. Sfantul Stefan a fost transformata intr-o moschee prin adaugarea unui minaret, iar Rozafa intr-o cetate garnizoana aflata sub dominatie otomana si utilizata in scopuri administrative si militare pana in anul 1865.
Cetatea sufera numeroase modificari de ordin arhitectural, si ceea cea ce puteti vedea acum, in mare parte sunt marturii ale dominatiilor din perioadele venetiana si otomana.
Odata ce intrati pe poarta poarta principala a masivului complex arhitectonic, puteti explora trei sectoare. Primul a fost folosit in scopuri de aparare; cel de-al doilea si cel mai mare a fost utilizat pentru garnizoana; soldatii au dormit si au trait aici. Inainte de biserica Sfantul Stefan exista o cladire care, probabil, a fost construita pentru a servi drept inchisoare. Odata ajunsi in acest sector trebuie sa aveti grija daca sunteti insotiti de copii; si acum exista vechi puturi in pamant, care altadata conduceau la rezervoarele ingropate profund si care asigurau apa necesara locuitorilor cetatii, in timpul asediilor. Al treilea sector a fost si cel mai bine aparat, acolo aflandu-si sediul conducerea garnizoanei.
De pe meterezele cetatii aveti vederi minunate asupra orașului, lacului Shkodra, cu muntii Republicii Muntenegru pe fundal, cu drumul raului Buna spre mare si cu cele ale afluentilor sai, Kiri și Drini, ale caror ape le puteti vedea chiar sub zidurile cetatii. Puteti, de asemenea, sa admirati partea veche a orasului Shkodra.
Cetatea adaposteste Muzeul Rozafei care a fost din pacate jefuit in timpul tulburarilor din anul 1997, dar inca mai pastreaza valori precum harti, arme, artefacte si statuia tristei Rozafa. Muzeul are un mic magazin de suveniruri si carti postale.
IMG_1176

IMG_1179

 

IMG_1181

 

 

IMG_1214

IMG_1255

IMG_1257

IMG_1259

IMG_1267

IMG_1269

IMG_1332

IMG_1191

IMG_1221

IMG_1239

IMG_1236

IMG_1220

IMG_1352

IMG_1375

IMG_1400

IMG_1422

IMG_1429

IMG_1435

IMG_1438

IMG_1440

IMG_1453

IMG_1465

All photos by Androushka

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.