Maica Theresa

Maica Theresa, pe numele ei adevarat Gonxhe Agnes Bojaxhi, s-a nascut la Skopje (fost Uskup, in albaneza Shkup, vilajetul Kosovo) pe 26 August 1910 din parinti albanezi, Nikolle si Dranja Bojaxhiu (originari din Shkodra).

La varsta de 12 ani Gonxhe simte pentru prima data prezenta lui Dumnezeu in viata ei si la varsta de 18 ani decide sa se calugareasca. Paraseste casa parinteasca si devine membra a comunitatii catolice „Surorile din Loretto”. Aceasta comunitate cu centrul in Irlanda, avea misiuni in mai multe tari din lume, printre care si India. Pe 24 Mai 1931 devine calugarita iar intre anii 1931 si 1948, maica numita de acum Theresa, preda lectii de teologie la Liceul „Sfanta Maria” din Calcuta (St. Mary’s High School). Fiind in contact direct cu lumea din afara liceului, Maica Theresa a avut ocazia sa cunoasca saracia si suferinta oamenilor simpli. In 1948 ea cere permisiunea sa se retraga din activitatea didactica si se daruiasca ajutorarii oamenilor saraci. In primii ani duce o lipsa acuta de fonduri, dar reuseste sa deschida o scoala in aer liber pentru copii orfani si saraci. Cu participarea voluntarilor nu numai din India dar si din alte tari, munca intru ajutorarea saracilor se extinde iar pe 7 Octombrie 1950, Maica Theresa primeste acordul de a-si deschide propriul ordin calugaresc : „Misionarele caritatii”. Misiunea principala a acestui ordin a avut drept obiectiv sprijinirea celor neiubiti si neajutorati. In 1965, cu acordul Papei Paul al IV-lea, misiunea se extinde si in alte tari. Pe 29 martie 1969, „Misionarele caritatii” capata statut international.

Sub coordonarea ei, activitatile acestui ordin s-au extins in toata lumea. La moartea sa, dupa 47 de ani, ordinul se ocupa de 610 misiuni in 123 de tari, avand grija de bunastarea si ajutorarea celor pe care societatea aproape ca ii uitase: bolnavii de HIV/SIDA, lepra, tuberculoza, orfani si persoane fara adapost.

Munca Maicii Theresa a fost recunoscuta si apreciata de toate lumea, de-a lungul anilor ea primind mai multe premii printre care: Premiul Pacii (1971) oferit de catre Papa Ioan al  XXIII-lea, premiul Nehru (1972), Premiul Balzan (1979) si Premiul Nobel pentru Pace (1979).

La ceremonia conferirii premiului Nobel, Maica Theresa a fost invitata la o masa festiva oferita in onorea ei. Cu modestie, ea refuza invitatia si cere ca banii destinati acestui pranz sa fie acordati copiilor orfani din India.


Citate:

Daca judeci oamenii nu vei mai avea timp sa ii iubesti.

Nu conteaza ceea ce faci, ci cata dragoste pui in ceea ce faci.

Toata lumea afirma ca eroii sunt langa noi, ca nu trebuie decat sa fim dispusi sa-i vedem. Prinsi insa in treburile noastre, in viata noastra, in golurile si prea-plinurile noastre, nu mai facem acest lucru. Ne lasam purtati de cotidian si uitam sa privim in jur, cu drag.
Silvia Marinescu

Ce e mai grav e ca ne indepartam si de valorile recunoscute. Nici macar nu mai privim la cei ce ar putea fi considerati eroi universali, nu doar contemporani. Consider ca ceea ce doare mai mult, pentru cineva care si-a dedicat viata altora, este sa constate ca a cazut in uitare, si nu atat el, cat ceea ce a propovaduit, ceea ce a crezut si pentru care a luptat.

Maica Teresa este unul dintre oamenii care si-au dedicat viata in slujba altora. Actiunile sale caritabile sunt atat de multe incat ne-ar lua mult prea mult timp sa le povestim. Calugarita catolica de origine albaneza, Maica Teresa, se dedica trup si suflet cauzelor in care credea. Respecta cu sfintenie preceptele catolice iar credinta sa era una de nezdruncinat. Numai dintr-o astfel de credinta puternica pot izvori asemenea sentimente si o asemenea dorinta de a ajuta, de a face o diferenta.

Oamenii sunt adesea neantelegatori,
irationali si egoisti…
Iarta-i, oricum!
Daca esti bun, oamenii te pot acuza de egoism
si intenii ascunse…
Fii bun, oricum!
Daca ai succes, poti castiga prieteni falsi
si dusmani adevarati…
Cauta succesul, oricum!
Daca esti cinstit si sincer,
oamenii te pot insela…
Fii cinstit si sincer, oricum!

3 gânduri despre „Maica Theresa

  1. Inaintemergatoarea Sfintei Fecioare Maria pe Pamant , ar trebui sa-i luam sfaturile literalmente si chiar si exemplul
    Am stiut de ea mai aproape toata viata dar si ca era din Albania

    Va rog mult si o sectiune despre Regina Teuta . Femeile Albaneze s-au remarcat in feluri cum multe altele n-au facut-o si sunt impresionante pentru mine

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.