PERSONALITATI

La pagina PERSONALITATI puteti citi despr:

Skenderbeg, cel mai mare erou albanez. Click aici pentru a citi articolul complet.

Dar Skanderbeg stia ca greul luptei anti-otomane abia acum incepea. Spre a putea face fata turcilor, ce aveau cea mai puternica armata a vremii, trebuia sa ii uneasca mai intai pe toti liderii albanezi sub conducerea sa. In martie 1444, el a convocat o adunare a acestora, la Lezhe, oras detinut pe atunci de Venetia, care de asemenea a fost invitata sa participe. Toti nobilii sositi l-au ales pe Skanderbeg comandant cu puteri totale, oferindu-i trupele lor si acceptand sa i se supuna de buna voie. Pentru prima oara in istorie, Albania era unita sub o conducere unica. Skanderbeg a impus un sistem de taxe si, folosindu-se de averea familiei sale, precum si de veniturile aduse de marile ocne de sare de la Selina, si-a putut echipa oastea cu piese de artilerie si arme.

Pentru a citi articolul complet, faceti click aici, sau urmariti link-ul din dreapta.

-Maica Theresa, pentru a citi articolul facti click aici.

La varsta de 12 ani Gonxhe simte pentru prima data prezenta lui Dumnezeu in viata ei si la varsta de 18 ani a stiut ca era menita sa fie o calugarita. Paraseste casa parinteasca si devine membra a comunitatii catolice Sisters of Loretto. Aceasta comunitate cu centrul in Irlanda avea misiuni in mai multe tari din lume, printre care si India. Pe 24 Mai, 1931 devine calugarita iar intre 1931 si 1948 Maica Theresa preda lectii de teologie la Liceul Sfanta Maria din Calcuta (St. Mary’s High School).

Pentru a citi articolul complet, faceti click aici, sau urmariti link-ul din dreapta.

– Ismail Kadare, pentru a citi articolul facti click aici.

De Marius Dobrescu

Ismail Kadare s-a nascut la Gjirokastër, in sudul Albaniei, in ianuarie 1936. Si-a inceput studiile de literatura la Tirana, apoi a continuat la Institutul „Maxim Gorki“ din capitala URSS. Primul sau roman, Generalul armatei moarte (1963), a insemnat si primul mare succes ca scriitor. A urmat o serie de alte romane, volume de proza, de poeme si, in ultimii ani, de memorialistica, incununate toate cu premii internationale si traduse in peste 40 de limbi. Din octombrie 1990 traieste la Paris. Gestul sau de a cere azil politic in Franta intr-o perioada in care comunismul albanez nu-si daduse inca obstescul sfirsit a grabit caderea regimului si intrarea Albaniei pe calea democratizarii.

Pentru a citi articolul complet, faceti click aici, sau urmariti link-ul din dreapta.

3 gânduri despre „PERSONALITATI

  1. Desi par putini la numar acesti eroi eu simt ca :

    Fiecare Albanez barbat este un erou si fiecare femeie Albaneza o eroina in timpurile noastre , care duce cu onoare mai departe in aceasta lume stricata , numele de Albanez/a si mandria de a fi din Albania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.