Kosovo – Partea 1

Regiunea Kosovo este un platou cu altitudinea de 300-500 de metri, situat între Munţii Sar (la sud), Morava de Sud (la est), Munţii Kopaonik (la nord), Munţii Prokletje (la vest). Suprafaţa totală este de 10.887 km pătraţi.


Statul care astazi este recunoscut sub numele Kosovo (in albaneza Kosova/Dardania) se intindea in antichitate in regiunea Dardania, care era parte a Imperiului Ilir. Aceasta regiune se invecina in est cu Tracia si era populata in principal de triburi ilire si trace. Triburile principale erau Dardanii (trib ilir) si Triballi (trib trac).

In anul 160 I.H Iliria este ocupata decatre Imperiul Roman si Dardania devine parte a Moesiei de Sus (Moesia Superiora). Capitala Dardaniei devine Naissus. Regiunea, deja romana, a Dardaniei includea Kosovo de astazi, in est, si provincia nou creata a Prevalitanei, cu capitala in Doclea.

In 527, imparatul Justinian I, incepe ocuparea regiunilor romane. Dupa cativa ani Dardania este inclusa in Imperiul Bizantin. Cu inceperea sec. VII in regiune incep sa se simta primele miscari ale slavilor. Intre anii 839 – 852 Dardania se gaseste sub ocupatia imparatului bulgar, Khan Presian.

O data cu inceperea convertirii bulgariilor in religia crestina (anul 864) incepe construirea unui numar foarte mare de biserici. In aceasta perioada Imperiul Bizantin incepe un nou razboi cu Imperiul bulgar si in anul 1018 reuseste sa re-ocupe Dardania.

In sec. XI Imperiul Bizantin incepe sa dispara si un nou imperiu incepe sa se faca simtit in viata Dardaniei: Imperiul Sarbilor. In 1018 Stefan Nemanja incepe razboiul pentru ocuparea Dardaniei, lucru care il reuseste in anul 1216. Sarbii reusesc sa creeze Imperiul Sarbiilor (1346 – 1371) care includea Sarbia de astazi, Muntenegrul si o parte din Kosovo de astazi.

In 1389 in Dardania are loc primul razboi din Kosovo (vezi pentru mai multe – Batalia din Kosovo). Incepand din acest an, campia Dardaniei este recunoscuta sub numele care i-au dat slavii : Kosovo Polje – Campia Mierliei. Dupa ocupatia otomana (1455) Dardania a inceput sa fie cunoscuta sub numele de Kosovo. In perioada Imperiului Sarb exista o relativa pace intre populatia sarba si populatia albaneza.Pe timpul Imperiului Nemanja sarbii incep construirea unui numar mare de biserici ortodoxe, care erau folosite ata tde sarbi cat si de albanezi.

In 1455 otomanii reusesc sa cucereasca total Kosovo si pana in 1912 aceasta provincie ramane sub Imperiul Otoman. Din punct de vedere demografic, in Kosovo traiau albanezi, sarbi si aromani. La inceputul aniilor 1500 turcii observa ca sarbii sunt predominanti ca numar si ca un numar mare de albanezii erau déjà retrasi in muntii Albaniei, acolo unde Skenderbeg avea sub control pamanturile albaneze. Acest fapt, gaseste sprijin real si in caietele de taxe ale Imperiului Otoman.

Sarbii continua sa fie majoritari pana in anul 1690. Intre 1683 – 1699 Austria, cu sprijinul luptatorilor albanezi condusi de Pjeter Bogdani pune sub dominatia ei regiunea Kosovo. Cu retragerea Austriei turcii incep sa fie si mai duri cu locuitorii acestei provincii. Albanezii incep sa se converteasca in musulmani, iar sarbii aleg calea parasirii provinciei.

La primele documente oficiale emise in 1738 albanezii sunt majoritari in regiune.

In 1867, Serbia is proclama independenta si in 1876, impreuna cu Muntenegru si Bosnia, declara razboi Imperiului Otoman. Razboiul intre Imperiul Rus si cel Otoman ia sfarsit cu tratatul de la San Stefano. Acest tratat stipula ca Imperiul Otoman trebuia sa renunte la pamanturi in favoarea Imperiului Rus si aliatilor sai. Prima regiune sacrificata, care in acelasi timp punea sfarsit razboiului intre sarbi si turci era Kosovo. La Congresul de la Berlin (13 iunie – 13 iulie, 1878 ) condus de catre cancelarul neamt Otto Bismarc au participat aproape toate tariile balcanice cu exceptia Albaniei, care era inca ocupata de catre turci. Insa, albanezii prin trimisul lor Abdyl Frasheri isi fac cunoscute pretentiile lor in privinta regiunii Kosovo. Congresul, inchis pe 13 iulie 1878 hotaraste ca regiunea Kosovo sa fie parte a Sarbiei.


Albanezii, cunoscand déjà hotararile tratatul de la San Stefano se organizeaza si se intalnesc la Prizren (Kosovo) pe 10 iunie, 1878. Aceasta intrunire este cunoscuta in istoria Albaniei ca Liga de la Prizren. In aceasta intalnire au participat peste 300 de albanezi veniti din toate regiuniile Albaniei si scopul principal este unirea tutoror vilajetelor albaneze (Shkodra, Kosova, Manastir si Ianina) sub ocupatia otomana intr-un stat independent albanez. Abdyl Frasheri, la participarea lui la Congresul de la Berlin se impotriveste decizilor acestui congres care da Kosovo sarbilor si mai mult de jumatate din vilajetul Ianina, grecilor. Activitatea Ligii Albaneze din Prizren a durat 3 ani (pana 1881) si s-a inchis cu infrangerea albanezilor, care fara ajutorul vecinilor, erau prea slabi pentru a invinge Imperiul Otoman. Ca urmare, Albania pierde Kosovo si o mare parte din vilajetul Ianina.

In 1899 fostii mebrii ai Ligii de la Prizren se reorganizeaza sub conducerea lui Haxhi Zeka si creeaza Liga de la Peja (Kosovo). Liga nu a avut sprijin si se stinge in 1900.

Pe 28 Noiembrie 1912, la 469 de ani diferenta de la acel 28 Noiembrie 1443 cand Skenderbeg incepea razboiul impotriva turcilor, steagul albanez se ridica din nou independent in toate colturiile Albaniei, la Vlora, Durres, Korca, Peja, Prizren, Pristina etc. Albania isi declara independenta si Kosovo este inclusa in noul stat albanez.

Romania este prima tara care recunoaste statul albanez.

Mai multe puteti citi la kosovoperomaneste.wordpress.com

23 de gânduri despre „Kosovo – Partea 1

 1. Tot ce ma mira in legatura cu Serbia , am observat ca femeile Sarboiace se inroleaza in armata cam multe
  Cumva Serbia se pregateste de un razboi mare in care e nevoie si femeile sa lupte in el ?
  Ori ei nu-s chiar atat de tari si femeilor lor sunt mai capabile ? Sunt multe intrebari aici

  Pentru mine personal mi-e neutra Serbia dar totusi din cat am cunoscut pe ici pe colo , as zice ca Sarbii sunt oameni faini in felul lor dar nu sunt de acord deloc ca sunt dusmanii Albanezilor , in loc sa fie ca fratii si chiar sa se iubesca ca fratii
  Eu nu inteleg si poate niciodata n-o sa inteleg conceptul asta fara onoare si respect parerea mea , a te lua si a vrea sa faci rau cuiva mai fara aparare decat tine , cel putin in prezent . Nu ca ar fi Albania fara aparare dar nu e frumos

  De ar ura pe toate popoarele din lume , Albanezii ar fi justificati si totusi din cat de putin inteleg eu in prezent , ei totusi nu fac asta . Este cel mai dificil posibil sa vrei pace si iubire atunci cand aproape tot restul lumii nu o ofera la schimb pentru tine

  Si acum inchei cu frumoasele soldate Sarbe

  Dar sunt sigur ca frumoasele Illire se inroleaza in armata si ele si sigur le vor invinge pe Sarboaice

  Vom lasa femeile sa decida soarta lumii oricum

 2. Bună! Sunt un patriot Român, și aș vrea să spun că multe citări în această pagină sunt minciuni despre Kosovo: Pornind de la nume, construirea bisericilor, locuitorii, regatele, lipsă despre informații cu scopul de a fii contra poporului Sârbesc, oprirea istoriei la 1912… Așa că ți-aș zice înainte de a face un anumit lucru să te gândești decât să faci o tâmpenie, ca această pagină, nu zic de tot site-ul, pentru că pare a fii un site interesant, dar spun numai de această pagină.
  Kosovo este Serbia! Salutări din Banat.

  1. Draga Dacian King,
   Iti multumim pentru mesaj. Deoarece nu sunt initiatoarea acestui blog (sunt doar co-administrator) si nici autoarea topicului respectiv, o sa fiu nevoita sa imi moderez oarecum cuvintele. In plus, faptul ca sunt (doar) romanca (vorbitoare de limba albaneza si locuind de ceva ani in Albania), ma face sa cunosc ce anume reprezinta liantul dintre unii romani si poporul sarb. „Kosovo este Serbia” venit din partea unui patriot roman, si nu sarb, imi spune ca iar trebuie sa folosesc moderatia in ceea ce priveste aprecierea adevarului despre capra vecinului…
   Se spune ca istoria este scrisa intotdeauna de catre invingatori, drept pentru care din condeiul istoricului kosovar (?) ar trebui sa curga cerneala doar de vreo 6 ani incoace (de la Independenta), sau de ce nu, incepand cu razboaiele yugoslave…Daca tot ne place sa ne dam cu parerea despre conflictele altora, deschid aici o paranteza si ma intreb ce naiba au avut sarbii si cu amaratii aia de bosniaci (femei, copii sau batrani), pe care-i rostogolira cu bocancul paramilitar in gura… in gropile comune (Srebenica e doar un caz)….De ce butoiul cu pulbere numit Yugoslavia a facut „bum” in felul cel mai violent posibil?
   Am avut ocazia sa calatoresc destul de mult in Kosovo si sa lucrez cu kosovari, o parte dintre ei fosti luptatori UCK, cunosc albanezi care au gazduit familii de kosovari fugite din calea urgiei razboiului si am auzit niste grozavii de ti se face parul maciuca…. Acum vreo doi ani ma plimbam prin centrul Prishtinei, pe o alee lunga (improvizata), marginita cu garduri si panouri pe care erau prinse mii de fotografii ale celor ucisi sau disparuti in vremea razboiului…Ceea ce am simtit in clipele alea prefer sa nu imi mai amintesc-insa stiu clar ca uitasem complet ca Marea Neagra scalda litoralul romanesc si ca religia mi-ar impune fratia cu poporul sarb…Cred ca ar trebui sa fim definiti in primul rand de factorul uman si nu de cel religios, care nu de foarte putine ori ne-a impins spre lucruri cumplite.
   Istoria nu se opreste la 1912 ci continua pe un blog numit „kosovoperomaneste”, blog care evident prezinta adevarul albanez deoarece este scris de catre un albanez. O sa incercam sa inchegam si o a doua parte a istoriei kosovare si o s-o postam pe blogul de fata.
   Vechimea si radacinile unui popor sunt cu mult mai profunde decat eterna problema a bidiviului lui Attila-marturiile arheologice, daca exista, insa cel mai important limba vorbita de catre poporul (popoarele) in cauza. Interesanta este pozitia limbii albaneze in cadrul arborelui lingvistic si mai ales, substratul foarte vechi al acesteia, de o similaritate incredibila cu limba vorbita de cei care au locuit acolo cu mult timp inainte de sosirea slavilor. O sa imi fac timp si o sa urc pe site mai multe informatii, insa pentru moment stau foarte prost cu timpul liber. Poate ca vei avea ocazia sa pui vreodata cartea „L’enigme resolue” a lui Robert d’Angely, o sinteza a celor nu mai putin de 7 volume scrise de acest lingvist francez care si-a dedicat intreaga cariera studierii substratului a ceea ce este astazi limba albaneza. Vei ramane surprins si iti vei pune intrebari cu mult mai profunde.
   Cu prietenie de la Tirana,
   Androuska

  2. Stimate patriot! Desi recunosc ca sentimentele acestea mediavale legate de tara sora Serbia nu ma mai mira, iti pot zice sincer ca in afara de faptul ca esti din Banat si patriot roman, nu vad nimic alteceva care sa te califice mai destept decat mine in ceea ce priveste istoria Kosovo. Lamureste-ma si corecteaza-ma prin fapte daca gresesc…

   Nu as zice ca faci parte din stereotipul care am creat involuntar pentru aceea categorie de oameni care iubirea si patriotismul despre tara o exprima prin Kosovo e Serbia.

   Acest articol este despre Istoria Kosovo – Partea 1 si de aceea ce am scris eu se opreste in 1912.
   Daca vrei sa discutam despre ce s-a intamplat inainte si dupa acest an, poti sa-o faci argumentat si fara a amesteca Romania intre Albania si Serbia.
   Nu stiu in ce an ti-a ramas tie ceasul, dar pana acum Kosovo este recunoscuta ca tara independenta de catre 100 de tari din toata lumea.

 3. ( * Nu albanezii vechi sunt problema ). In acest moment albanezii sunt ori atei, ori ismalisti. Si nu vreau sa fiu inteles gresit, am prieteni musulmani, fanaticii sunt cei cu probleme.

 4. Sunt sarb. Si am citit istorie. Ceea ce nu suport este minciuna. Prezenta in acest articol. Stiti, pareti un om bun, dar faptul ca prezentati doar o parte din adevar va discrediteaza. Sarbii nu sunt oameni rai. Cititi istorie si veti realiza importanta lor in Europa. SI nu o mai dati cu vechimea albanezilor in Europa, nu albanezii vechi sunt europa, ci cei convertiti la islamism care au ars biserici crestine avand oameni in ei, Acei albanezi filmati ca urca pe o biserica ortodoxa si rup crucea din varf. In anul 1999,…. nu in evul mediu. Aceasta este problema. Va rog, completati articolul, nu mintiti populatia. Ati ramas la anul 1912. Prezentati ceea ce a urmat inclusiv realitatile economice din Albania, din Yugoslavia, unirea intr-o federatie din 47, Ajutorul dat Albaniei de catre Yugoslavia fara de care albanezii mureau de foame. Si asa mai departe.

  1. Salut Deian! Multumesc pentru comentariu! Nu cred ca am mentionat sau am lasat sa se inteleaga ca sarbii sunt oameni raii, ba mai mult, insist intotdeauna in idea ca toti oamenii sunt la fel, indeferent de natie, depinde pe cine punem (sau pe cine pun altii) in fata pentru a indentifica o natie. Spre deosebire de sarbi si greci, natia albaneza nu este creata pe baza unei anumite religii, de aceea nu sunt deacord ca ii numim pe albanezi islamisti. Zilele acestea are loc recesamantul populatiei albaneze si am sa vin cu date exacte despre religia majoritara in Albania…P.S Filmarile de care vorbesti tu (cele in care albanezii au ars biserici) au avut loc in martie 2004, dupa omorarea uni copil albanez si nu in 1999, dar poate ne referim la intamplari diferite. P.S As aprecia daca m-ai cita unde mint in acest articol!

  2. Deijan, Daca tu ai citit istorie nu inseamna neaparat ca sti adevarul. Aici este locul unde visele frumoase, care pe tine te tin sub robie, se spulbera de adevar. Decat sa sustii o cauza nedreapta mai bine mergi si cauta pacea in sufletul tau. Mai bine sa lasam la o parte subiectul, cat bine au facut serbii albanezilor.

 5. Multumesc! Personal nu cred ca Albania sau Kosovo va intra in curand in UE. M-as multumi daca din punct de vedere economic am sta la fel ca si alte tari din UE, dar mai e pana atunci…

  1. Daca aveti politicieni cat de cat capabili si stabilitate in zona ar trebuii sa fiti capabili sa reformati intreaga economie in cativa ani. Aveti potential turistic, tara relativ mica (deci usor de reformat), sunteti destul de aproape de o mare putere economica (Italia), forta de munca ieftina si o diaspora destul de mare (care se poate intoarce cu bani in tara)-deci, dupa parerea mea, aveti toate sansele sa deveniti o tara de invidiat in relativ putin timp.
   Kosovo, in schimb, are probleme destul de mari si nu cred ca va putea sa le rezolve fara o sustinere constanta a Occidentului.

   1. La toate ai drepate, doar ca Albania duce lipsa de politicieni destepti. Sunt sperante, dar sa vedem! Kosovo a inceput sa se miste si pentru prima data sarbi vor accepta prezenta lui Kosovo ca stat indepentet la samitul din Sarajevo! Undeva am scris pe acest blog ca parerea mea este ca Serbia va recunoaste Kosovo chiar inainte Romaniei! Ramane de vazut!

    1. Si eu cred ca Romania va recunoaste Kosovo doar dupa Serbia, dar totusi ma uimeste atitudinea autoritatilor sarbe fata de aromanii din Timoc, daca o tin tot asa tare ma tem ca Serbia va continua sa se micsoreze si asta ar putea sa ne puna in situatia de a fi obligati sa-i sustinem pe timoceni si implicit sa recunoastem indepedenta Kosovo. Uneori am impresia ca sarbii chiar nu au in vocabular cuvantul diplomatie.

   1. Nu, sincer nu stiu prea bine istoria provinciei, doar ca sarbii o considera un fel de leagan al civilizatiei lor, dar la fel aud si la maghiari despre Transilvania. 😉 Ce parere au albanezii si kosovarii despre o posibila unire?

    1. Nu se prea vorbeste de unire si nu cred ca va avea loc, decat cu intrarea in UE a ambelor tari. Cat despre leaganul civilizatiei sarbesti, te invit sa citesti Kosovo je Srbija la kosovoperomaneste.wordpress.com . Albanezii si romanii au fost inaintea sarbilor si maghiarilor in aceste pamanturi…
     Multumesc pentru postare!

     1. Atunci va asteptam in UE 😀 Ne-ar prinde bine cat mai multe tari din zona asta a Europei pt. a avea o voce cat mai puternica in fata vesticilor 😉

        1. Primul meu oras din Romania! Cele mai frumoase amintiri din Trivale, Gavana si Prundu (cartierul de langa gara, nu mi-l aduc aminte bine daca se numea Prundu sau nu).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.