ISTORIA KOSOVO

Fiindca, incepand cu 17 Februarie 2008, Kosovo functioneaza ca un stat independent, am decis sa creez o noua sub pagina despre istoria acestei tari.

Istoria lui Kosovo este un mister pentru foarte lume si tot ce se stie despre aceasta regiune se stie de la tv, internet sau din alte cai de propaganda. Cu scopul de a oferi un material cat mai neutru despre istoria lui Kosovo am folosit literatura straina si am evitat sa citez istorici sarbi sau albanezi sau istorici care au comentat sau au participat cu comentari in razboiul politic intre Kosovo si Serbia.

Va rog, sa urmariti link-urile din dreapta unde puteti citi despre istoria antica a regiunii pana in ziua de astazi. Materialul prezentat trece in revista cele mai importante momente istorice ale regiunii si nu se opreste la orice amanunt care aduce importanta mai mare la albanezi sau la sarbi. Din acest motiv, intrebarile d-vostra sunt binevite si va promit ca o sa va raspund documentat.

Pentru a citi despre istoria lui Kosovo incepand cu antichitatea pana in anul 1912, va rog faceti click aici sau urmariti link-ul din dreapta

Regiunea Kosovo este un platou cu altitudinea de 300-500 de metri, situat între Munţii Sar (la sud), Morava de Sud (la est), Munţii Kopaonik (la nord), Munţii Prokletje (la vest). Suprafaţa totală este de 10.887 km pătraţi.

Statul care astazi este recunoscut sub numele Kosovo (in albaneza Kosova/Dardania) se intindea in antichitate in regiunea Dardania, care era parte a Imperiului Ilir. Aceasta regiune se invecina in est cu Tracia si era populata in principal de triburi ilire si trace. Triburile principale erau Dardanii (trib ilir) si Triballi (trib trac).

In anul 160 I.H Iliria este ocupata decatre Imperiul Roman si Dardania devine parte a Moesiei de Sus (Moesia Superiora). Capitala Dardaniei devine Naissus. Regiunea, deja romana, a Dardaniei includea Kosovo de astazi, in est, si provincia nou creata a Prevalitanei, cu capitala in Doclea.

In 527, imparatul Justinian I, incepe ocuparea regiunilor romane. Dupa cativa ani Dardania este inclusa in Imperiul Bizantin. Cu inceperea sec. VII in regiune incep sa se simta primele miscari ale slavilor. Intre anii 839 – 852 Dardania se gaseste sub ocupatia imparatului bulgar, Khan Presian.

2 gânduri despre „ISTORIA KOSOVO

 1. Din pacate, Kosova este fotografia absenţei noastre, o zonă pe care o cunoaştem numai din punct de vedere al menţinerii păcii, dar nu şi al unor valori stravechi care se reflectă în limbă, toponimie şi onomastică.
  Kosova ca zona centrală a Dardaniei, fiind vecina primordială a românilor din Timoc, este o minieră spirituală încă neluminată. Între România şi Albania există o regiune a elementelor comune, în care a fost alcătuit substratul celor mai vechi şi celor mai frumoase cuvinte ale limbilor română şi albaneză. Păcat că încă suntem departe, necunoscuţi şi neafirmaţi, iar Guvernul încă nu are curajul occidental de a recunoaşte independenţa Kosovei, lucru care se va realiza, probabil, după alegeri!

  Eminescu îi admira pe albanezi. Conform romanului lui Octav Minar, Simfonie Veneţiană, Eminescu recita versuri în şir din folclorul albanez, afirmând: „ Eu cred că albaneza ar fi cea mai flexibila limbă din lume”.
  Acad. Grigore Brâncuş, renumit filolog român, afirmă că „albaneza este o limbă de o importanţă excepţională pentru studierea elementelor nelatine ale limbii române”.
  După Ion Aurel Candrea, „dacă astăzi avem o limbă română şi una albaneză, aceasta se datoreşte unei simple întâmplări: au venit Slavii şi au rupt în două această mare masă română balcanică, despărţind totodată şi aceste două popoare care trăiau de veacuri împreună” (Limba Albaneză în raporturile ei cu Limba Română, curs universitar susţinut la Facultatea de Litere şi Filosofie, Bucureşti 1930-1831, p.69-70).

  Câte ştiu românii şi albanezii despre aceste adevăruri magice ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.