Sec. XX (1940-1990)

In Octombrie 1940, Italia foloseste Albania drept baza militara de unde ataca Grecia. Dupa ce nemtii inving Grecia si Iugoslavia in 1941, regiunile Kosovo si Cameria se reunesc cu Albania. Se creaza un nou stat albanez care rezista pana in noiembrie 1944. In 1943 Italia se retrage din Albania, iar nemtii se retrag si ei din Grecia. Armata germana declara ca nu are ca scop ocuparea Albaniei si isi continua marsul spre Iugoslavia. In timpul trecerii prin Albania, nemtii sunt atacati de catre comunistii albanezi si raspunsul nu intarzie sa vina: armata germana ucid mii de oamenii, ard case si distrug tot ce le iese in cale.

Puterea este preluata ulterior de catre Partidul Comunist Albanez (format in 1941) care, in schimbul sprijinului iugoslav si grec, renunta la Kosovo si Cameria. In timpul razboiului, rezistenta albaneza a fost compusa din mai multe forte militare printre care : Frontul National (Balli Kombetar), Partidul Legalist (Levizja Legaliteti) si Partidul Comunist.

Pe 29 Noimbrie 1944, cu o zi dupa sarbatoarea zilei nationale, Albania este eliberata. Enver Hoxha, conducatorul partidului comunist din Albania devine presedintele tarii. In 1946, Albania se declara Republica Populara. In anul 1947, ca urmare a refuzarii de a face parte din Iugoslavia, relatiile intre Albania si aceasta din urma se inrautatesc din nou. Guvernul comunist cere sprijinul sovieticilor, care asigura independenta Albaniei in schimbul mentinerii unui regim comunist.

ppsh

In 1946 incepe colectivizarea economiei. Toate proprietatiile particulare sunt nationalizate si se instaleaza dictatura populara. Dupa ruperea relatiilor cu Iugoslavia, Albania se orienteaza spre URSS. In 1961, dupa alegerea lui Nichita Hruschiov, relatiile cu URSS se inrautatesc si Albania este prima tara din blocul comunist care intrerupe orice relatie cu sovieticii. Urmeaza perioada prieteniei albanezo – chineza care ia si ea sfarsit in 1978, odata cu moartea lui Mao Ze Dung. Din punct de vedere economic, Albania a profitat pe deplin din aceste „prietenii” si reuseste sa-si construiasca o industrie moderna pentru acea vreme, agricultura este mecanizata, iar populatia, avand un nivel mai ridicat de viata, a inceput sa sprijine guvernul comunist.

komunizmi-ne-shqiperi-7-638

Programul lui Enver Hoxha pentru industrializarea tarii a avut un oarecare succes, iar dupa anumiti analisti istorici, in patru decenii, Albania este transformata dintr-o tara cu o economie bazata pe agricultura intr-o tara cu orientare industriala.

enver-hoxha_zps15217fd9
Enver Hoxha

Nevand un sprijin real de la vecini si rupand relatiile cu URSS si China, Albania era la inceputul aniilor ‘80 o tara izolata aproape din orice punct de vedere. Economia stagna de cativa ani buni, iar ruperea relatiilor cu China a insemnat inceputul unei crize grave pentru economia Albaniei. In 1985, Enver Hoxha moare si locul lui este luat de catre Ramiz Alia, care era considerat un comunist mai moderat si mai tolerant decat Hoxha.

ramiz alia
Ramiz Alia

Desi au fost observate anumite reusite ale guvernului comunist, represaliile impotriva celor care denuntau regimul au facut ca randurile populatiei sa creasca nemultumirile. Timp de 45 de ani, Albania este condusa de un guvern comunist care exercita presiune asupra poporului, executand sau aruncand in inchisoare multi oameni valorosi, totul prin intermediul Securitatii Albaneze (Sigurimi).

Dupa mortea lui Hoxha, lumea astepta o schimbare in orientarea politica si economica a Albaniei, dar refuzul la intentia germanilor de a investi in Albania, arata ca societatea albaneza nu este inca pregatita pentru o asemanea schimbare.

In ultimele luni ale existentei comunismului, in Albania se iau cateva reforme care au ca scop imbunatatirea nivelului de trai al populatiei. Se redeschid bisericiile si moscheele (inchise in 1967), se da voie populatiei sa efectueze calatorii in strainatate si este permisa inceperea a unor mici afaceri particulare. Toate aceste reforme au fost initiate sub presiunea populatiei. In iulie 1990, un numar mare de albanezi ataca ambasadele mai multor tari care aveau reprezentate in Albania si cer azil politic. Tari ca Germania, Italia si Franta au oferit azil imediat si au inceput negoicierile cu guvernul comunist.

In aceste conditii, in Decembrie 1990, Ramiz Alia decreteaza legea care permite intrarea in scena si a altor partide politice. La o zi dupa acest decret, se formeaza primul partid politic din Albania: Partidul Democrat din Albania, urmat de Partidul Ecologist (primul care a depus cererea de recunoastere), Partidul Republican, cel Social Democrat precum si reformarea partidelor mai vechi, care isi intrerupesera activitatea in 1944.

Trecerea Albaniei de la un sistem la altul, desi insotita de multe tensiuni si probleme, a fost graduala si fara varsare de sange. In februarie 1991 se organizeaza primele alegeri democratice si din nou, Partidul Muncii (Comunist) iese victorios. Alegeriile sunt denuntate ca fiind manipulate si argumentand ca noile partide nu au avut timp sa se organizeze pentru aceste alegeri, s-a cerut o noua data pentru vot. Sub presiunea demonstratiilor, in aproape toate orasele din Albania se stabileste ca noile alegeri sa aiba loc pe 22 martie 1991. De data aceasta, Partidul Democrat din Albania castiga majoritatea locurilor in parlamanetul albanez si o noua epoca incepe in istoria Albaniei.

3 gânduri despre „Sec. XX (1940-1990)

  1. Chiar daca au trecut patru ani de la postarea ta, materialul cu privire la Enver Hoxha precum si cel dedicat religiei, unde evident ca vom aduce in discutie si chestiunea ateismului, or sa fie postate foarte curand. O se te anunt.
    Numai bine.

  2. Cred ca Enver Hoxha ar merita mai multe randuri…

    A avut o influenta enorm in istoria Albaniei, cam cum a avut si Ceausescu in cea a Romaniei. Interesant, ambii au avut o politica distantata fata de URSS, promovand in schimb o forma o politica national-comunista. Daca Ceausescu sarbatoarea 2050 de ani de la „statul national unitar centralizat si indivizibil” al lui Burebista, Hoxha a resuscitat teoria albanezilor pelasgi…

    Ateismul de stat al lui Hoxha, cred ca ar merita iarasi discutat, a fost un experiment social unic in istoria omenirii….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.