Albania prin ochii dumneavoastra

Et in Shqiperia ego…

de Dan OPRINA

un vis împlinit: și noi am fost în Shqiperia, țara vulturilor, unde oamenii au blândețea și bunătatea mieilor! Și nu pentru că în 2011, Lonely Planet nominalizase Albania în topul primelor 10 țări din lume! Am aflat asta de-abia în 2014, după ce ne-am întors din periplul nostru. Când scriem aceste rânduri, ne însoțesc o minunată ceașcă de cafea – Moka Mullri Vjeter – un pahar cu licoarea albaneză clasică – Konjak Skenderbeu – și, cum altfel alături de cafeaua fierbinte, o bucată de Llokume me Bajame, adică, mai pe românește, rahat cu migdale, aduse de acolo! Împreună cu amintiri de neuitat, nenumărate, cu care ne-am îndestulat cămările sufletului. Ar fi binevenit și un roman de Ismail Kadare (oare Aprilie spulberat ?).
Ne amintim de secolul trecut, când fumam țigările Apollonia, Kruja și Durres sau mâncam delicioasele scoici Butrinti, care ajungeau și la noi în țară. Nu ne închipuiam pe atunci că vom călca pământul Albaniei. Până când, anul acesta, am deschis Atlasul Rutier Europa și am pus degetul la întâmplare: pagina 128, de la Shkoder la Lukove. Vă dați seama că, nimic nefiind întâmplător, nu noi am ales ci Albania ne-a ales pe noi.
Așadar, la drum! Prin Ploiești, București, Giurgiu, Plevna, Sofia, Kyustendil, Skopje (aici am dormit o noapte), Gostivar, Struga (Nichita Stănescu fusese la un festival de poezie), Qafe Thane, Librazhd, Lushnje, Fier, Vlore. De la munte la mare: apariția acesteia e superbă după sute de kilometri la înălțime.
Sosim în Vlore la ceas crepuscular. Nu reușim să găsim strada și ne oprim la o benzinărie Kastrati unde cerem ajutor, cu harta în mână. Băiatul îmi ia harta, zice Aspetto, și telefonează, pe banii lui (!) la hotel. Îmi returnează harta, zice Cinque minutti. În curând apare un Mercedes și șoferul îmi face semn să-l urmăm. Și iată-ne ajunși la Vila Nika, Hotel & Restaurant, unde vom beneficia de amabilitatea familiei Nika, un exemplu desăvârșit de reușită: o afacere în turism, o familie împlinită, cu trei copii, totul pe cont propriu! Bravo lor! În minunata lor terasa-grădină, savuram cafele și dulceață de smochine, unt de casă (ca pe vremea bunicilor) dar și fructe de mare (apetisante, suculente, hiper-gustoase, proaspete). Tot ei ne-au recomandat piața din Vlore, din bulevardul Ismail Kemali, unde am cumpărat foi de dafin, ulei de măsline, must, vin alb sec.
Țesutul urban amestecă sugestii culturale diverse, influențe romane, italiene, turcești…trotoarele sunt ocupate de cafenele, terase, străjuite de palmieri, atmosfera este una de relaxare, de bună dispoziție. N-am văzut fețe încruntate ci oameni calzi, vorbind, fumând, sorbind alene din cafele. Mergând agale, de la un capăt la altul al bulevardului, întâlnim turnul înalt al moscheei Muradia, ce poartă semnătura unui celebru arhitect albanez – Mimar Sinani – cel care a proiectat și Moscheea Albastră de la Instanbul.
Vlora (Aulona în antichitate) e un oraș plin de istorie, care se află într-un peisaj magic, ce reunește marea – la orizont peninsula Karaburun și insula Sazan – cu muntele. Aici, în Vlore, a fost înălțat în 28 Noiembrie 1912 steagul național. De către Ismail Qemali, care a făcut ca orașul să fie prima capitală a Albaniei libere și independente. Și să rămână în sufletul colectiv ca oraș al steagului – acvila bicefală pe fond roșu.
În acest athanor multi-cultural turistul poate degusta deliciile gastronomiei marine ca și bucătăria muntenească. Noi ne lingem degetele după ce am mâncat niște Suxhuk kadaif, o excelentă prăjitură însiropată, înveșmântată în fulgi de nucă de cocos! Așa am făcut și când, călătorind spre Orikum, în Radhime, am răspuns invitației unui bărbat în costum popular care ne-a înlesnit cunoștința cu o pulpă de miel la proțap, care se rumenea deasupra cărbunilor încinși. De la Orikum ne-am îndreptat către Saranda și Butrint, pe urmele unei istorii milenare, ale zeităților romane – Apollo, Artemis, Aphrodita, Dionysius – dar și ale triburilor Illyriene sau ale vestigiilor imperiului otoman. Drumul urcă în munți, peisajul e magnific iar cînd ajungi pe culmi Marea Ionică te copleșește cu culoarea ei. La 1000 de metri altitudine ne întâlnim cu un bătrân înțelept. De la el cumpărăm miere (n-am gustat asemenea aromă până acum, absolut delicioasă), ceai de munte (parfumat și reconfortant – îl gustasem la Vila Nika deja) rachiu de miere (atât de suav, de ispititor încât n-a mai ajuns în România, cum planificasem!) și însoțiți de zâmbetul său luminos, coborâm spre mare. La Himara întâlnim adevărate crescătorii de albine și în traseul către Butrint vom vedea și crescătoriile de scoici. Ajungem la Butrint, orașul illyr vechi de 2.500 de ani (din 1992 nominalizat de UNESCO drept moștenire culturală a lumii) în apropierea graniței cu Grecia. Întâlnirea cu amfiteatrul ne taie răsuflarea și ne bucurăm aflând că pe scena antică se desfășoară, din 2000, Festivalul Internațional de Teatru. Îl invocăm pe Aesculapus și-l rugăm să ne dăruiască sănătate apoi urcăm până în cetate, la muzeu, unde vom admira sculpurile grațioase ale căror falduri de piatră ne entuziasmează. Plecăm din Butrint, îmbogățiți sufletește, atinși de aripa inefabilă a istoriei.

coniac

Eroul național adus pe eticheta acestui produs excepțional! Și acvila bicefală. Poate amintirea zeului antic Janus bifrons, privind trecutul și viitorul…

P1060139

Minunatul rahat cu migdale. A fost la mare apreciere în România…

P1060146

Această cafea am cumpărat-o dintr-un hipermarket de pe bulevardul Ismail Kemali. Mai jos urmează o imagine a bulevardului, cu faimoșii palmieri și un restaurant cochet, cu o intrare antică, cu coloane de templu sprijinind frontonul triunghiular.

P1050578

P1050628

Vlora, Adriatica și munții. Plaja măsoară aici o lățime de peste 40 de metri, intrarea în mare, pe un nisip fin, este lină. Înaintăm zeci de metri și apa, de o limpezime de cristal, nu ne trece de genunchi. Locuri ideale pentru familiile cu copii! Pe această plajă (publică) au aterizat doi zburători cu parapante, în aplauzele turiștilor, într-o zi de septembrie.

P1050642

Nu e un tablou impresionist ci soarele printre nori făcând să strălucească marea…

P1050647

De pe o terasă din Vlora se zărește insula Sazan…

P1050659

P1050550

Vulturul, simbol național, la intrarea pe o plajă privată din Vlora

P1050559

In Vlora se întâlnesc muntele cu marea. Albastrul lor se aseamănă uneori, în ceasuri de vrajă matinală sau crepusculară…și ce plăcut e să sorbi o cafea odihnindu-ți privirea în azurul infinit, în murmurul discret al valurilor!

P1050586

P1050588

Arhitectura tipică a moscheei la câțiva pași de blocurile zvelte ale secolului XXI

P1050592

P1050596

P1050666 (1)

Acest păstor, cu bățul de măslin în mînă, acceptă pe loc un instantaneu foto împreună cu un turist.

P1050711

Fructe de mare, proaspete, trase în unt de casă, însoțite de felii de lămâi și vin alb sec, rece

P1050719

Relieful vălurit al peninsulei Karaburun văzut de pe înălțimile muntelui și mai jos drumul către Himare

P1050739

P1050784

Butrint,scena teatrului antic, așezată în fața amfiteatrului spectatorilor…

P1050816

Zidurile cetății îngemănate cu un măslin secular! Sau milenar?

P1050820

Baptiseriul, datând din secolele v-vi după Christos, cel mai mare și complet vestigiu de acest fel rămas din lumea romană. Fragmentul de mai jos, din mozaicul antic, reprezintă păsări care beau și mănâncă struguri, simboluri ale mântuirii și raiului.

P1060120 (1)

Pe vârful colinei, cetatea străjuită de Vulturul bicefal

P1050826

P1050827

Nemișcată, figura acestei zeități tăcute veghează locul sacru al cetății.

P1050836

Frunza de Acanthus stilizată…ceea ce am învățat cândva la istoria artelor plastice se află în fața noastră. Hic et nunc. Miracolul e posibil, aici, la Butrint!

P1050840

Fragment dintr-o statuie, torsul unui bărbat, din secolele I-II după Christos

P1050835

Aici, inefabilul prinde contur…

P1050837

Ai crede că poți auzi foșnetul faldurilor, că poți simți finețea țesăturii…dacă n-ar fi din piatră. Personajul, drapat în togă, a fost găsit în Templul lui Aesculap

P1050773

Templul lui Aesculap- Asclepios, unde începând cu secolul IV înainte de Christos oamenii veneau să se vindece iar mai jos Sfera, simbolul perfecțiunii, așezată pe un capitel, mărturie a unei arte milenare.

P1050839

P1050868 (1)

Munți, întinderi nesfârșite sub marea schimbătoare a norilor. Peisaje mirifice în care marea se contopește cu înaltul cerului…

P1050870

Această minunată călătorie n-ar fi fost posibilă fără ajutorul inestimabil al Albaniaperomânește, al co-administratorului acestuia – Androushka – și ale documentației oferite. Le mulțumim pe acestă cale!

P1050567

Mihaela și Dan OPRINA-PAVELESCU, îndrăgostiți de Țara Vulturilor, împreună cu cățelușa Eska

47 de gânduri despre „Albania prin ochii dumneavoastra

 1. Buna ziua , domnule Oprina!

  Anul acesta am hotarat sa petrecem 12 zile in concediu, in Albania. Cautand informatii despre Albania, am dat de excelenta Dumneavoastra prezentare. Parcurgand-o, marturisesc ca deja m-am indragostit de Albania si abia asteptam luna august . Rezervarea am facut-o deja prin Booking, intr-o locatie privata la Gjashtë, langa Sarande. Noi mergem cu autoturismul din Timisoara prin Serbia, Macedonia, Grecia. Drumul pana in Grecia l-am parcurs de nenumarate ori si il stim, dar documentaia D-voastra ne-ar fi de mare ajutor pentru aceasta calatorie. Daca ati dori sa ne -o puneti si noua la dispozitie, am fi tare bucurosi! Adresa de email : velinca_bogici@yahoo.com

 2. MULTUMESC ADMINISTRATORILOR SITE-ULUI, PENTRU INFORMATIILE OBIECTIVE PE CARE MI LE-AU DAT…AM PETRECUT CATEVA ZILE FRUMOASE LA SFARSITUL LUI SEPTEMBRIE IN KSAMIL, CU SCURTE VIZITE IN SARANDE, BUTRINT SI GJIROKASTER. A MERITAT! CU SIGURANTA VOI INCERCA SI CELELALTE LOCURI RECOMANDATE IN SITE…SUCCES IN CONTINUARE! FACETI O TREABA EXCELENTA POPULARIZAND O TARA FRUMOASA. SURPRIZA A FOST SI MAI MARE PENTRU NOI, CAND LA LOCUL DE CAZARE AM FOST INTAMPINATI IN …ROMANESTE, GAZDELE FIIND AROMANE…

 3. Bună ziua Mihaela, mulțumesc mult pentru mail-ul Dumneavoastră! Vă voi trimite documentația mea astăzi. De asemenea, puteți găsi răspunsuri excelente de la Androushka, co-administratorul
  albaniaperomînește, care m-a ajutat și pe mine enorm!!! Am venit pe traseul Giurgiu-Ruse-…Bulgaria-Macedonia (am stat la Skopje)- Albania (Vlore). Pe curând, Dan

 4. Stimate Domn,

  Citind descrirea facuta de dumneavoastra acestei tari si oamenilor locului, m-am hotarat sa petrec concediul din acest an in Albania. Eu am facut deja o rezervare in Vlore de 7 nopti, dar concediul este de 14 zile si as vrea sa vizitez cat mai mult in Albania si daca se poate si prin celelate tari de trecere ( inca nu am stabilit traseul). Daca nu va deranjeaza as dori si eu documentatia dvs.pe adresa de mail mimike2008@yahoo.com. Va multumesc anticipat.

 5. Buna seara , domnule Oprina.
  Va multumim pentru frumoasa prezentare. De cateva zile ne-am hotărât ca acest concediu sa-l petrecem in Albania si pentru ca suntem in mare intârziere , va rugam daca aveți amabilitatea, sa ne puneți la dispoziție, documentația dumneavoastră pentru aceasta călătorie. Adresa de mail este luminitapintica@yahoo.com.
  O seara buna si cat mai multe vacante reușite!
  Cu respect Ela & Szilard.

  1. Buna seara Lumi,
   Sper sa va raspunda cat mai repede. Daca va putem ajuta la randul nostru cu intrebari/informatii, nu ezita(ti) sa ne scrieti.

   1. Buna seara Androushka, mulțumim pentru amabilitate.
    Am avea multe întrebări de pus, daca timpul va permite si aveți informații, poate ne faceți cateva sugestii cu ce alte locuri in afara litoralului, ar trebui sa nu ratam. Specific ca intenționăm sa petrecem 12-14 zile in Albania, ca preferam frumusețile naturale ( canioane, peșteri, peisaje spectaculoase, plaje mai liniștite cu nisip si apa lina, cascade…). La mare am vrea sa găsim o cazare aproape de o plaja liniștita, de preferat un bungalow, sau apartament pentru 3 persoane adulte.

    1. Buna seara,
     Stati ceva. O sa ma gandesc pana maine seara la niste sugestii de itinerar, insa pana atunci puteti consulta paginile din desfasuratorul blogului (partea dreapta). Asta daca nu ati facut-o deja.
     Numai bine.

    2. Imi cer scuze pentru intarziere, insa combinatia dintre caldura naucitoare care domneste acum in Albania si aerul conditionat setat pe 21*C nu-i una dintre cele mai fericite ;). Dupa cum am spus, 12-14 zile reprezinta o vacanta destul de marisoara. As dori sa stiu pe unde ati planificat sa intrati in Albania: Macedonia, Muntenegru sau Grecia? Ati avea astfel timp sa cunoasteti putin si nordul Albaniei, cunoscut din romanele lui I. Kadare, insa atat de putin (majoritatii)turistilor care prefera litoralul. V-as recomanda sa vizitati Shkodra (impreuna cu cetatea Rozafei) – va sta la dispozitie materialul de pe pagina noastra. De la Shkodra va puteti intrepta spre Koman,iar de acolo puteti lua ferrybotul (defapt o mai mult o barja) pentru a va indrepta spre Valea Valbonei (la fel, puteti consulta materialul nostru, insa traseul amintit este cel pe „uscat”). Va asigur ca veti avea parte de o calatorie de neuitat,vreme de mai bine de doua ore parcurgand asa zisele „fjorduri albaneze”- defapt Komani nu este altceva decat un lac de acumulare creat odata cu construirea hidrocentralei cu acelasi nume. Ca sa va faceti o imagine, lacul are o suprafata de 12km patrati, o lungime de 35.5 km si o largime de doar 50-60 de metri, versantii situati de-p parte si de alta a lacului ajungand chiar la 1000-1200m. Puteti consulta „Google image” cu termenul „Komani lake” si veti gasi o multime de fotografii convingatoare. Sau paginile de mai jos:
     http://www.komanilake.com/?p=212
     http://www.journeytovalbona.com/your-journey/how-to-get-here/
     Puteti ramane si in campingul lacului Shkodra (avand la dispozitie corturi si bungalow-uri). Informatiile le gasiti in site-ul de mai jos. Nu l-am vizitat, insa am auzit ca-iun loc frumos:
     http://www.lakeshkodraresort.com/
     La fel,de la Shkodra se ajunge la Razem iar de la Razem, la Thethi, care alaturi de Valea Valbonei reprezinta cred ca cele mai frumoase locuri din inima Alpilor Albanezi.
     http://thethi-guide.com/
     Daca doriti sa faceti putina plaja in apropiere de Shkodra, atunci puteti da o fuga si pana la Velipoja (google image, of course),insa cand vine vorba de mare, va recomand Riviera Albaneza, de la Vlora si pana mai jos de Saranda.
     Cand v-ati gandit sa plecati?
     Oricum, daca aveti si alte nelamuriri, va ajutam cu drag,
     O seara frumoasa

     1. Ziua buna!
      Va mulțumesc pentru răspuns, încă nu am stabilit data, așteptam confirmarea fiicei care este cam încurcata cu pregătirea unui examen de licența. Inițial stabilisem perioada 18. 07- 6. 08 dar nu cred ca se încadrează, in cazul in care nu termina in timp util, avem doua variante, sa scurtăm vacanța sau sa o amânăm pentru perioada 15. 09 – 4. 10. Întrebarea noastră este, dupa 15 șeptembrie mai este cazul sa încercam o vacanța in Albania sau ne reorganizam si mergem spre sudul Greciei? Cat despre intrarea in tara ne gândeam sa alegem varianta Serbia, Muntenegru si sa intram pe la Bashkimi. De acolo așteptam cat mai multe sugestii de la dumneavoastră, mai ales pentru zona din nord despre care nu știm nimic, cat si despre o plaja cat mai frumoasa si liniștita, eventual cazare la malul marii in bungalow, pensiune, exclus hotel.
      O zi frumoasa!

      1. Buna seara,
       Licenta are prioritate, asadar vacanta mai poate astepta. In septembrie nu va mai fi asa de cald, iar in sudul Albaniei se poate face plaja pana la sfarsitul lunii (serile vor fi putin mai reci). Oricum, in extrasezon scad atat preturile cat si fluxul turistic. In nord puteti incerca imprejurimile Shkodrei si calatoria cu barja pe lacul Komani pana pe Valea Valbonei. In Valbona va puteti caza la Kol Gjoni (asa se numestea nenea care are pensiunea), cand am fost eu pretul era de 1000 de leke patul/persoana cu micul dejun inclus, si ce mic dejun!!! Puteti viziona locul si imprejurarile pe pagina de facebook sau pe tripadvisor:
       https://sq-al.facebook.com/GuestHouseKoleGjoni
       http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g801289-d3319830-Reviews-Hani_Kol_Gjoni-Tropoje_Kukes_County.html
       Sunt sigura ca o sa va placa.
       La Thethi nu stiu cum se ajunge fara autoturism personal, insa o sa ma interesez. Nordul este foarte frumos, insa dupa cum am mai spus, foarte putin cunoscut vizitatorilor. Am avut ocazia sa-l cunosc oarecum bine, asta datorita meseriei mele (sunt geolog), insa tot mai sunt multe locuri de explorat…
       Dupa aceea puteti cobori spre sud sa parcurgeti toata riviera albaneza. Va puteti abate sa vizitati Gjirokastra (orasul in care s-au nascut Ismail Kadare si Enver Hoxha) sau Berati(puteti consulta paginile dedicate) si poate si Voskopoja, Moscoplea, odata al treilea mare centru economic si cultural al Balcanilor, dupa Istambul si Atena.
       Cand va hotarati asupra datei sejurului,punem tara la cale. Chiar daca voi fi in vacanta, am mereu internet cu mine.
       Succes fiicei la examenul de licenta!
       Pe curand!

       1. Ziua buna,
        Am stabilit data plecării pentru 20-21 Iulie, mai cert de atat nu pot fi. Ne interesează o cazare la malul marii, in zona unei plaje frumoase dar nu la hotel, un bungalow, o pensiune, vila, ceva mai puțin aglomerat, eventual intr-un sat pescăresc. Ne-ar ajuta foarte mult daca ați putea sa ne faceți o sugestie in sensul asta.
        Va mulțumim pentru toate recomandările, o sa încerc cat de curând sa va trimit traseul facut de noi.

        1. Buna seara,
         Puteti sa alegeti Borsh sau Qeparo (am scris putin despre el in sectiunea dedicata Himarei) daca tot ati amintit de sate pescaresti In ceea ce priveste unitatile de cazare, am vazut ceva foarte aproape de mare, chiar pe plaja:
         http://www.vilaborsh.com/index.php?l=en
         Au si pagina de facebook.
         Se poate gasi cazare si mai ieftina, insa locurile de pe plaja costa mai mult.
         O sa mai vad intre timp daca exista si alte informatii in limba albaneza, eventual sa mai intreb pe la colegii de la facultate.
         Locurile astea sunt de obicei mai linistite.
         Mai vorbim.
         Noapte buna!

         1. Liniștit, cat mai liniștit ne dorim. Si daca nu va deranjează mi-ar face placere sa va am in lista de prieteni pe Facebook. Pentru „o necunoscuta” ajutorul dat si disponibilitatea demonstrata, va dovedește OMENIA si asta-i o calitate rară a zilelor noastre.

          1. Sigur. Va trimit „friend request”-ul pe facebook-din moment ce nu mi-am pus la dispozitie intreg numele, sunt mai greu de gasit.
           Mai vorbim.
           Numai bine.

  2. Bună seara doamnă Ella Lumi,
   vă mulțumesc pentru frumoasele cuvinte referitoare la prezentarea Albaniei! Este minunat că ați hotărât să vizitați această splendidă țară! V-am trimis, pe adresa indicată de Dumneavoastră, documentația mea, pe alocuri redundantă, și sper să vă fie de folos. Dacă vreți să mergeți prin Bulgaria, pe la Giurgiu-Ruse, vă rog să verificați dacă traficul este permis – partea românească a podului era în reparații capitale de curând!!!

   1. Buna seara domnule Oprina, va mulțumesc pentru sugestii si va rog, daca sunteți amabil sa verificați adresa de mail la care ați dat send-ul, poate exista o eroare, pentru ca nu am primit nimic de la dumneavoastră!

 6. Buna dimineata, domnule Oprina.

  Mergem si noi in Albania, la inceputul lui mai. Traseul va fi in sens invers, si vom petrece patru nopti la Ksamil. Am aprecia foarte mult daca ne-ati trimite si noua documentatia dumneavoastra, cu cat mai repede, cu atat mai bine. Adresa mea de mail este suleadoina@yahoo.com.

 7. Bună seara domnule Profesor PELEA,

  Vă mulțumesc pentru frumoasele Dumneavoastră cuvinte! Mi-a plăcut așa de multa Țara Vulturilor încât mai că mi-aș dori să locuiesc acolo!!! Iar de scris aș scrie o carte! Recitesc Ismail Kadare și tot răsfoiesc fotografiile făcute pe țărmurile Adriaticei și Ionicei! Mi-e dor de Shqiperia și de Oamenii săi! Pe curând! Cu stimă, Dan OPRINA

  1. Va mai asteptam. O casuta la malul marii sau pe-un picior de munte (Orosh, Mali i Shenjte), in nord, in zona Mirditei (enclava catolica a Albaniei care a rezistat turcilor). Am avut ceva vreme de lucru in zona respectiva (sus, sus pe coclauri) si am ramas profund impresionata de frumusetea locurilor (o sa pun poze pe site). Plus ca am un respect deosebit fata de mirditori datorita colegei mele de birou, Kristina, care este mamica mea albaneza.
   In incheiere, un cantecel:

   1. Bună seara Androushka,

    Mulțumim din suflet pentru cântecul despre Orosh – imaginile sunt superbe, orchestra sună excelent, ritmul e grozav, costumele sunt splendide! Mulțumim de asemenea că te-am regăsit pe excelentul Albaniaperomânește, de unde am primit nenumărate informații care ne-au ajutat țn călătoria noastră prin Țara Vulturilor! Zilele acestea studiam oferte imobiliare din regiunea Vlore-Saranda…am văzut apartamente excelente, la doi pași de Marea Ionică…și ideea celor 300 de zile însorite pe an ! Pentru oameni cu sângele mai rece acele locuri pot fi o încântare! Mi-ar plăcea să găsesc o căsuță micuță într-un sătuc de la mare…Mă voi uita și la Orosh, mai în nord, la Adriatica, mai aproape de Tirana…Shqiperia a pătruns adânc în sufletul meu. Faleminderit Androushka

 8. Este de-a dreptul o placere sa parcurgi prezentarea facuta de domnul OPRINA. Parcurgand materialul, am avut tot timpul imagunea celor mai minunate locuri din incantatatoarea „tara a vulturilor” pe care, foarte mult as dori sa o vizitez.
  Multumesc frumos domnule OPRINA, pentru tot ceea ce puneti la dispozitia tuturor astfel incat sa fie cat mai aproape de …ALBANIA.

  p.s. ma bucur foarte mult ca, am avut prilejul sa discut o singura data cu dv. atunci cand m-ati sunat.

  Cu multa si aleasa consideratie,
  prof. Mircea PELEA
  Bucuresti
  mirceapelea@yahoo.com

 9. Bună seara Serafeim! Ne-a făcut mare plăcere scurta vizită la Ohrid. Ne-a plăcut și Muzeul de la Golful Oaselor…Ne-a plăcut așa mult încât, când vom reveni în minunata Shqiperia vom trece și pe la Ohrid! Mulțumim din inimă pentru frumoasele Dumneavoastră cuvinte! Fam.Oprina-PAvelescu

  1. putem merge impreuna,cand va sa hie? io cuk,ronkobaur,eventual cu fii’mia;
   ma caznesc sa gasesc un contact cu marimile voaste, da’ nu pria raushasc inca;
   cu drag-foc, 6aripe

 10. Bună seara FLORI, excelentă alegerea voastră! Poate la Ohrid ar fi mai bine să stați 2 nopți spre a explora Ohrid o zi – cetatea, magazinele cu perle de Ohrid, – rezervația din jurul lacului, celebra Sv.Naum…spun asta pebtru că noi am fost acolo. De asemenea am stat la Skopje din păcate doar o zi, dar am vizitat centrul și am fost încântați. Dacă stați la Skopje 3 nopți încercați să vizitați fabulosul MATKA Canion și să mâncați ceva în restaurantele suspendate deasupra râului, chiar în canion…O să vă trimit mâine documentarea noastră pe gmail și sper să vă folosească. La Skopje, am contactat prin booking.com o firmă de turism care oferă apartamente excepționale în zona ambasadelor, Luxury Skopje Apartments, la prețuri foarte bune. O să vedeți în documentare. Pentru trasee, kilometri și benzinării am folosit viamichelin.com. Toate cele bune și pe curând! Anul acesta o să vă cerem și noi informații despre Saranda. Noi am trecut pe acolo în drum spre BUTRINT, excepțional sit arheologic sub patrimoniu UNESCO (sugestie de vizitare). Iar prin munți o să vedeți și minunata Acvilă Albaneză…

  1. asha,asha, sf. nicolae velimirovici de ohrid; ma bucur ca ati calcat p’acolo; cu zile numarate, ca deh, When I’m 64 o trecut, primiti omagii de la bietul serafim, aka sorin ch.
   de’a fi sa ne revedem,m’ar bucura foarte

  1. Bună seara FLORI, mulțumesc mult pentru mesaj! Mă bucur pentru orice Român care descoperă Țara Vulturilor! Dacă veți parcurge și ”Date generale” din acest minunat blog, veți descoperi că sunt Români care se gândesc să locuiască în Albania! Nu mă deranjează nici o întrebare – chiar mă bucur dacă pot fi de folos cumva. Călătoriți din Romînia? Noi am mers România, Bulgaria, Makedonia, Albania, cu mașina proprie și cățelușa noastră. Ne-am oprit pentru odihnă, o noapte, la Skopje, capitala Makedoniei. Apoi minunatul drum prin munți…până la mare, la Vlore…Dacă vreți să vă trimit documentarea noastră (am lucrat 6 luni pentru ea) vă rog să ne comunicați o adresă de e-mail și vă trimitem totul… Toate cele bune, familia OPRINA-PAVELESCU

   1. Multumim! Si mie Imi place sa ma documentez, in limita timpului disponibil, am si inceput deja dupa cum ti-ai dat seama :). O sa plecam din Bucuresti, prin Giurgiu, traversam Bulgaria de la nord la sud, pana la Makaza, innoptam o noapte in Grecia zona Asprovalta. Apoi plecam catre Sarande, unde am rezervat deja cazare. La intoarcere, planuim sa oprim o noapte in Ohrid si 3 in Skopje. Sunt sigura ca ne-ar fi de mare ajutor documentarea voastra. Adresa mea de e-mail e florimustatea31@gmail.com.
    Toate bune !

   2. Va salut,as avea eu nevoie de acea documentare.Suntem o familie cu un copil de 3 ani si dorim sa descoperim marea din Albania cu masina personala.multumim frumos !

    1. Bună seara, mîine 27 mai vă trimit documentația. Abia acum (26 nai, ora 23) am ajuns acasă. SCuze pentru întârziere. O să vă placă Albania !!!

    2. Dragă Dura, am nevoie de o adresă de e-mail ca să vă trimit materialul despre Albania. Aștept și sunt gata să dau clic pe send! Toate cele bune și iertare pentru întârzierea răspunsului.

     1. Buna ziua, am citit cu mult interes randurile scrise de d-voastra despre Albania. Mi-au starnit ineresul mai ales ca stiu atat creasca putin despre aceasta tara si locuitorii ei. Imi doresc si eu o vacanta la Sarande, de aceea v-as fi recunoscatoare daca mi-ati trimite si mie documentatia despre Albania. Adresa de e-mail este cameliadusa@yahoo.com.c

      1. Bună ziua Doamnă, vă trimit în seara asta documentația. E minunat că oamenii descoperă Albania!
       Toate cele bune.

 11. Dragă PAVELLA, tot mai aștept un răspuns din partea Dumneavoastră. Un semn din mila Măriei Dumneavoastră. Toate cele bune! Dan OPRINA, îndrăgostit de Țara Vulturilor! Post Sciptum: sunt români care chiar doresc să locuiască în Shqiperia – vedeți chiar în secțiunea ”Date generale”

 12. Dragă PAVELA, am așteptat un semn de la Dumneavoastră! Vă pot pune la dispoziție multe informații despre organizarea unei călătorii în Shqiperia de vis! Vă doresc un 2015 minunat și cu împliniri turistice Albaneze! Cu respect, Dan Oprina, îndrăgostiti de Shqiperia

 13. Stimate domn,

  Relatarea dumneavoastra este atat de sugestiva incat am avut senzatia ca „vad” tot: relieful, marea, oamenii, pasarile, basoreliefurile si vestigiile romane. Nici cu gustul nu am stat „rau”… Cafeaua, vinul, dulciurile si fructele de mare…delicioase de-a dreptul. Va multumesc pentru pofta de vacanta pe care mi-ati starnit-o si pentru dorinta de a vizita candva meleagurile Albaniei! Este recunosc, o invitatie bine scrisa.

  Cu respect,
  un potential turist

  1. Dragă PAVELLA, mulțumesc din inimă pentru cuvintele frumoase! Shqiperia – Albania cum îi spunem în Romania – este o țară fabuloasă, cu nimic mai prejos de celelalte de la Adriatica sau Ionică (marea, nu omul, vezi cum pui accentul!). Iar oamenii – cea mai de preț bogăție a țării – sunt extraordinari! Cu 500 euro iei avionul din RO până pe insula grecească din apropierea Albaniei de sud, apoi cu un ferry ajungi la splendida Saranda, stai 7 zile într-un hotel înstelat zdravăn și guști din plin toate minunățiile gastro-oenologice, istorice și arheologice…Așa că poți trece de la ”in potentia” la ”in actu”. Mai pe românește: Fă-o! Muuult succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.