Bine ati venit!

Ziarista Cristina Petrescu scrie: „Daca nu ar fi existat, Albania ar fi trebuit inventata, si asta de dragul romanilor.’’ Poate D-na Petrescu a vrut sa zica altceva, dar de dragul ce port celor doua tari, Albania si Romania, am inceput sa scriu acest blog. Albaniaperomaneste tinde sa aduca o parte necunoscuta pentru romani a Albaniei, tara vulturiilor. Din pacate Albania este o tara foarte putina cunoscuta in Romania si de multe ori impresiile sunt create din informatiile oferite de TV si presa. Purtand un respect aparte pentru media din Romania si nevrand sa pun la indoiala munca si efortul depus de toti cei care lucreaza in acest domeniu, am avut de multe ori impresia ca realitatea albaneza este prezentata uneori incomplet, iar alteori politic deformata. Poate este normal. Albania este o tara mica care nu intotdeauna atrage multa atentie …

Va invit sa descoperiti, cu ajutorul acestui blog, cat mai multe lucruri despre Albania. Intrebarile si postarile d-voastra sunt binevenite.

33 de gânduri despre „Bine ati venit!

 1. problema este ca ei sunt musulmani in Kosovo (plus ca au o infractionalitate foarte crescuta, statul este condus de crima organizata, asta este clar!). Asta este singura problema. Altfel as fi primit fara rezerve independenta Kosovo.

 2. Mai multe persoane s-au aratat interesate de a vizita Albania. Daca in urma cu ceva ani se faceau glume pe seama turismului in aceasta tara, aflati ca deja ne-au surclasat! Iar in ce priveste standardul de viata, cel putin in mediul rural ne dau lectii. Am avut ocazia sa calatoresc de doua ori in 2009 in Albania, imbinand interesul profesional cu cel pur turistic si abia astept s-o fac din nou. Celor interesati le pot oferi informatii utile de calatorie si chiar un program turistic organizat periodic de agentia mea.
  Am gasit si aici multe informatii deosebit de utile pentru calatoriile viitoare, multumesc celor care le-au postat.

 3. Buna ziu frate al meu timocean !Noi stim de voi de multa vreme si stim de curajul parintelui Boian .Mai stim ca lucrurile incep sa se indrepte la voi .Citesc si Timoc Press si Romanian Global News si aflu lucruri care ma bucura despre voi.La multi ani rumune si viata lunga voua,fratilor din Timoc si Banatul sarbesc !

 4. buna ziua la totsi frati nostri…
  vream se steu mai mult despre voi in albania.
  io sunt roumin sau valah de la Valea Timocului din Sebia de est, unde avem tot problemur cu sarbi sau tradatori nostri
  scriati marog de voi.
  sarbatoare fericite

  Helo my brother,
  i wont to know more about ours part in Albania.
  I’m romanian or vlachs from Valea Timocului from eastern Serbie where have stil problem with serbs and somme ours somme persons vhich is big frends to serbs
  write me please
  happy christmas

  1. Buna ziua frate! Acest blog este totul despre Albania si poti citi tot ce te intreseaza, sau poti sa intrebi orice vrei. Sper ca intr-o zi si voi romanii din Timoc sa rezolvati toate problemele cu sarbii! Sa stii ca albanezii va sunt aproape si va sprijina!

 5. Sunt in Kosovo din 1999 si am vazut atat de multe atrocitati comise si de albanezi si de sarbi.Insa vreau sa spun ca am asa de multi prieteni albanezi si sarbi incat ma bucur ca imi sunt prieteni si sunt foarte impresionat.Cred ca numai politicienii sunt de vina pentru ce s-a intamplat in aceasta noua tara.Am o arhiva de peste 6000 de poze despre Kosovo.Sper ca voi avea ocazia sa vizitez Albania cat de curand.Voi reveni pe acest blog cu cea mai mare placere.

  1. Salut Babasar. Multumesc pentru postare. Ma bucur ca exista dovezi de prietenie intre albanezi, romani si sarbi. La celalalt blog al meu: kosovoperomaneste.wordpress.com am deschis o rubrica: Prieteni sau dusmani, incercand ca aduc dovezi ca in afara de razboiae albanezii si sarbii pot crea si amicitii. P.S re-postez comentariul tau la tab-ul Acasa, fiindca categoria aceasta unde ai postat nu mai este activa si continuitatea ei este la Acasa.

 6. Cat de vechi sunt insemnele nationale albaneze?

  Oriunde te uiti azi, pe cladirile oficiale, in birouri si chiar pe casele in constructie din intreaga Albanie, ramai surprins de numarul mare de steaguri arborate. Este ceva cum nu intalnesti in multe locuri.
  Se pare ca albanezii isi venereaza drapelul si insemnele nationale la fel de mult precum isi venereaza familia. Lucru explicabil, de altfel, caci nu este oare patria familia cea mare?
  Dar cum a ajuns vulturul cu doua capete sa simbolizeze statalitatea albaneza si cand? La aceste intrebari voi incerca sa dau un raspuns in randurile urmatoare.

  In antichitate, vulturul a fost simbolul statului roman. Ca o paranteza: chiar si azi, doua mari cluburi de fotbal din peninsula, Roma si Lazio, folosesc simboluri din antichitatea romana: lupoaica si vulturul cu aripile desfacute. Marii conducatori ai republicii de pe Tibru – Lucius Sergius Catilina, Cneus Pompeius Magnus, Iulius Caesar s.a. au folosit vulturul drept simbol in cariera lor politica si militara. Caesar, de exemplu, avea ca insemn un vultur de aur pe fond rosu.
  Acesta a fost preluat de nepotul sau, Octavian August, si mai tarziu de Constantin cel Mare. Odata cu divizarea imperiului in Imperiul Roman de Rasarit si cel de Apus, in 395, vulturul a devenit bicefal, ceea ce a insemnat ca la ora aceea existau doua state romane, unul cu capitala la Roma, celalalt la Constantinopol. La circa opt decenii dupa aceasta, Imperiul de Apus a fost desfiintat de cuceritorii barbari, pierzandu-si toate traditiile antichitatii, printre care si simbolul-vultur. In vremea aceasta, Imperiul Bizantin a continuat sa supravietuiasca inca zece secole, odata cu el rezistand si insemnele puterii romane.
  Stindardul bizantin a fost stabilit de marele imparat Justinian (se pare, de origine ilira, 527-562), care vedea in vulturul bicefal simbolul perechii imperiale. Mai tarziu, in decursul mai multor secole, prin incuscriri repetate, imparatii bizantini au cedat unor familii de rang nobiliar si acest insemn. Asa se face ca o serie de familii aristocrate din principatele ortodoxe mai apropiate sau mai indepartate (romanesti, bulgare, germane, rusesti, sarbe, grecesti, albaneze etc.) au putut beneficia de acest simbol bizantin si l-au utilizat in propriul folos.
  Asa se explica utilizarea lui intr-o serie de tari care s-au impartasit din mostenirea culturala a Bizantului. Printre acestea se afla si Biserica Ortodoxa, care se considera mostenitoarea de drept a Bizantului si a beneficiat din plin de traditia bizantina. Steagul bizantin este pastrat azi intr-o serie de manastiri de la muntele Sfant (Athos), din Grecia, in forma sa originala: vulturul negru cu doua capete pe un fond auriu.

  Unul dintre reprezentantii cei mai cunoscuti ai aristocratiei albaneze din secolul 14 a fost printul Andrea II Muzaka. Cu sprijinul altei familii nobiliare, Balsha, si a aliatilor sai Arianitii si Matrenga, Andrea Muzaka a invins in anul 1379, aproape de Kostur, armata regelui sarb Vukasin, care ocupase Kosova si Macedonia occidentala.
  Dupa aceasta victorie decisiva, imparatul bizantin Ioan V Paleologul i-a confirmat lui Andrea Muzaka titlul de despot, daruindu-i cu acelasi prilej si stema imperiala bizantina, respectiv vulturul negru bicefal, cu o stea la mijloc, pe un fond auriu. Acest simbol l-a inlocuit pe cel de pana atunci al familiei Muzaka, care reprezenta un izvor ce se despartea in doua suvoaie, cu o faclie in mijloc.
  In traditia familiei Muzaka, aceasta schimbare de simboluri este „tradusa” astfel: „Trebuie sa stiti ca inca din vechime stema familiei noastre a fost un izvor care se scurgea prin doua fire de apa… Apoi s-a adoptat vulturul cu doua capete incoronare, cu o stea la mijloc”. (Gjon Muzaka. Memorie. Tirana 1996). Si inca ceva. In bazilica mare Francavila (Otranto, Italia) pe un epitaf gravat pe placa mortuara a despotului Gjon Muzaka scrie: „Atotputernicul Iisus sa-l ierte pe Gjon Muzaka, fiul lui Gjin Despoti, stapan al Muzeqeii si al Epirului, care din orasul Bizantului a mostenit vulturul bicefal pe care si l-a pus pe steag”.

  Astazi albanezii stiu ca steagul lor national este steagul lui Skanderbeg, fara a-i cunoaste de fapt originea. De fapt, nu se stie nici azi cu exactitate cand a folosit Skanderbeg simbolul vulturului bicefal ca steag al principatului sau. Se stie doar ca a luat acest simbol de la familia princiara Muzaka, schimband astfel stema pe care o mostenise de la tatal sau, Gjon.
  Acesta folosea ca insemn heraldic silueta unui print, cu par lung si invesmantat in toga. Vulturul bicefal a fost utilizat ca simbol statal si de catre Arianiti, Cernoievici din Zeta, Lek Dukagjini s.a. Pentru prima oara in istorie emblema lui Gjergj Kastrioti cu vulturul bicefal a aparut in anul 1451. Ea a fost amintita intr-un inventar de daruri primite de Skanderbeg din partea lui Alfons V, regele Neapolului, cu ocazia semnarii Tratatului de la Gaeta (26 martie 1451). Acest inventar le-a fost inmanat ambasadorilor lui Skanderbeg care au semnat tratatul, episcopul Stefan de Kruja si parintele Nikola Berguci, de catre notarul-sef al lui Alfons, Arnaldo Fonoleda.
  Simbolul in discutie apare din nou intr-un catalog venetian de steme din anul 1463, cand Gjon Kastrioti, fiul lui Skanderbeg, a primit titlul de „Nobil al Republicii”. Acelasi simbol este incrustat pe mormantul monumental al lui Kostandin Kastrioti, ridicat in anul 1500 de catre bunica lui, Donika, la biserica Sfanta Maria a Ingerilor din Napoli. Ca si pe steag, Skanderbeg a utilizat vulturul bicefal cu aripile stranse si o stea cu sase colturi deasupra si pe marele sigiliu, folosit pentru documentele oficiale. Dupa moartea eroului, la 17 ianuarie 1468, familia Kastrioti nu numai ca si-a pastrat simbolul, dar l-au si folosit ca stema in propria heraldica.

  Conform cronicarului Barleti, in timpul campaniei in Puglia, prin care l-a sprijinit pe regele Neapolului, calaretii lui Skanderbeg arborau niste mini-drapele rosii cu vulturul bicefal negru. Oricum, in folclorul arbares{albanezii din Italia}, acest insemn apare la urmasii familiei Kastrioti.
  Intre anii 1880-1895, Zef Skiroi (scriitor arbares, 1865-1927) si mai tarziu Anselmio Sorecchio, tipareste aceasta stema, ca drapel al albanezilor, intr-o publicatie lunara arbaresa. Acelasi simbol este tiparit si pe publicatia lui Faik Konica „Albania”, care aparea in anul 1900 la Bruxelles. „In septembrie 1909, declara in Amintirile sale Eqrem bej Vlora, impreuna cu populatia orasului (Vlora, M.D.) am organizat la mine acasa un spectacol cu drama Pirrua, de Mihal Gramono (…) Cand am ridicat pentru prima data steagul albanez (…) In vremea rascoalei muntenilor catolici din 1911, la Cetinje au ajuns voluntari arbaresi care sa lupte alaturi de rasculati, pentru prima oara s-a arborat steagul national…” .
  La 28 noiembrie 1912, cel mai important insemn al noului stat, drapelul national, a fost uitat. Mai mult decat atat, majoritatea nici nu stiau cum arata, nu-l vazuse aproape nimeni si nimeni nu-l avea acasa.
  Intemeietorii noului stat se trezira „descoperiti” si se privira lung unul pe altul. Conform aceluiasi Eqrem bej Vlora, „…atunci a luat cuvantul Hydai Efendi, care a spus ca in dormitorul lui Eqrem bej se afla expus un steag albanez intr-o rama pictata. Si a intrebat daca poate sa-l ia in absenta proprietarului.
  Ismail bej a raspuns ca se poate si in felul acesta steagul pe care odinioara Don Alandro Kastrioti i l-a daruit lui Eqrem bej la Paris a ajuns la Ismail Qemali. Acesta i l-a inmanat lui Murat bej Toptani cu ordinul sa-l arboreze sub balcon. Mii de oameni s-au adunat in fata cladirii, strigand cu entuziasm „Traiasca, traiasca!”. O saptamana mai tarziu, Murat bej Toptani si Hydai Efendi au mers la Ismail Qemali si au luat steagul, dupa ce dna Marigo Pozio, o mare patrioata democrata, a cusut un nou drapel”.
  Drapelul ridicat la Vlora in ziua de 28 noiembrie 1912, care a incununat declararea independentei Albaniei era steagul Kastriotilor, pastrat de familia eroului de-a lungul a mai multe generatii, adus apoi in Albania de Eqrem bej Vlora, varul lui Ismail Qemali.
  Acesta este si drapelul oficial al Albaniei actuale.

 7. Imnul Steagului este imnul naţional al Albaniei.

  Versurile sunt scrise de către Aleksander Stavri Drenova,un pet aroman din Albania (pseudonim: ASDRENI)

  Imnul a fost mai întâi publicat ca o poezie în Liri e Shqipërisë(Libertatea Albaniei), un ziar albanez din Sofia, Bulgaria în 1912.

  Mai târziu a fost tipărit într-un volum de poezii de Drenova numit Ëndra e lotë (Vise şi lacrimi), care a fost publicat la Bucureşti.

  Muzica este „Pe-al nostru steag e scris unire” de Ciprian Porumbescu.

  Există o asemănare evidentă cu versurile scrise pentru melodia lui Porumbescu de Andrei Bârseanu.

  ENGLISH:

  Himni i Flamurit (in English: Hymn to the Flag) is the national anthem of Albania. The words were written by the Albanian poet Aleksander Stavre Drenova. The hymn was first published as a poem in Liri e Shqipërisë (in English: Freedom of Albania), an Albanian newspaper in Sofia, Bulgaria in 1912. It was later printed in a volume of poems by Drenova titled Ëndra e lotë (in English: Dreams and tears), which was published in Bucharest.

  SHQIP:

  Himni i Flamurit është himni kombëtar i Shqipërisë që nga shpallja e pavarësisë më 1912. Himni njihet zyrtarisht në Kushtetuta e Republikës së Shqipërisë si Rreth flamurit të përbashkuar.

  Fillimisht himni ishte një marsh rumun i përdorur edhe si himn kombëtar. Kompozitor është Ciprian Porumbescu ndërsa autor i tekstit Rilindasi Asdreni

 8. In afara de actele care insotesc un proprietar de masina (carnet de conducere, asigurare si un act care dovedeste ca esti propietarul legal al masinii) iti trebuie doar pasaportul romanesc. La intrarea in Albania vei plati o taxa de 10 Euro (sau echivalentul in dolari – nu cred ca se accepta leii). Cam atat! Mersi de intrebare si sper sa ne mai citim. Calatorie placuta!

 9. Salutare!binevenit acest blog despre albanezi,chiar e o sursa buna de cunoastere.As vrea sa-mi spui cam ce acte mi-ar trebui daca as vrea sa plec cu masina personala pana in Albania,traseul trecand prin Bulgaria si Macedonia…aproximativ 930km ; mi-ar fi de mare ajutor orice informatie,plec prima oara din tara,merci!

 10. Conteaza ca sunt acolo si pot oricand sa pretinda ca vor sa faca ordine.Si in Transnistria rusii spun ca nu au decat 500 de soldati care nu mai pleaca.Daca ar incerca cineva sa-i expulzeze ,s-ar repeta scenariul georgian.Si in Osetia rusii se aflau chi9purile sub comanda Osce si Onu.Uite ce au facut !Kosovo daca nu se uneste cu Albania si nu trimite acasa trupele ruse,va avea probleme mari in viitor.

 11. Mai sunt trupe ale Rusiei in Kosovo ?Nu ma intereseaza sub ce drapel au venit acolo …Ma intereseaza daca au plecat sau cand vor pleca.Eu stiu ce stiu,rusii cand intra cu armata undeva,nu se mai indura sa plece.Avem exemplul apropiat in Moldova .

 12. PS
  Daca o sa ai niste contacte (email, adresa, tel) a organizatiilor (a)romane din Albania, te rog includele si pentru noi.
  Multumesc anticipat!

 13. Multumesc frumos!
  Informatia este detailata, la subiect si foarte educativa.
  Din moment ce bunicul tau a fost aroman, se vede ca si sangele stramosesc, dar si dorinta de a cunoaste, te-au dus la un grad inalt de exprimare in romaneste, cat si de informatie asupra (a)romanilor din Albania.
  Despre Kosovo; cu trupele de ocupatie rusesti in Estul Basarabiei (Moldova), a fost preocuparea ca recunoasterea Romaniei a lui Kosovo ar da unda verde la declararea de independenta a ‘transnistrienilor’ (rusi de fapt), de a se rupe de Moldova. Vezi ce-au facut in Gruzia…
  Dar astea sunt doua lucruri aparte dupa parerea mea: albanezii din Kosovo, ca si romanii din Basarabia/Bucovina de Nord, Bugeac (Bu-Getos, Campia Getilor originar), sunt SI bastinasi SI majoritari; pe cand rusii din Transnistria sunt SI alogeni, SI minoritari.
  Deci eu am recunoscut-o asta personal, nu insa si birocratii de la Externele Bucurestiului.
  In plus nu-mi place de sarbi: se cearta ca ca chiorii intre ei in razboaie fratricide serbo-croato-bosniene si trebuiem sa avem NOI ‘incredere’ ca vor respecta pe minoritarii (a)romani, albanezi, s.a.? Istoria sarbilor arata exact contrariul.
  Din nou multumesc pentru informatii si efort!
  Sanatate si numai bine!

 14. Mersi de comentariu Gabriel!
  Cele mai puternice comunitati ale aromanilor din Albania se gasesc in mod special in Sudul Albaniei, in judetele Korca, Vlora, Fier si Divjaka, dar si in Tirana. In Divjaka exista o scoala si o biblioteca in limba aromana. Viata culturala nu este une foarte bogata, din pacate. Aromanii din Albania sunt organizati in 2 asociatii, una care este mai aproape de Romania si cealalta mai aproape de Grecia (din punct de vedere cultural si organizativ vorbind). Aromanii in Albania au ziarul lor care se publica de mai mult timp care se numeste: Fratia! Cu initiativa aromaniilor din Albania si cu sprijinul ambasadei Romaniei din Tirana in 2002 s-a publicat o carte foarte buna, in limba albaneza: Istoria Romaniei.

  Din pacate putini albanezi stiu ca imnul Albaniei este compus de Ciprian Porumbescu, dar in scoliile noastre se invata despre Iancu de Huneadoara, cum el s-a luptat impreuna cu Skenderbeg impotriva otomaniilor. Se invata ca Romania a fost prima tara din lume care a recunoscut Albania independenta in 1912 (atunci Albania includea si Kosovo – in curand o sa public un articol despre Kosovo) si din cauza asta (dar nu numai) albanezii poarta un respect special pentru romanii si Romania. Nerecunoasterea independentei lui Kosovo decatre Romania a lasat un gust cat de cat amar, fiindca cum am si zis, Romania a fost tratata intotdeauna ca o tara prietena si decizia parlamentului din Bucuresti a fost un pic surprinzatoare pentru albanezi. Insa, cu timpul aceasta problema se va rezolva si nu cred ca albanezii vor purta pica romaniilor pentru acest lucru. Fiecare isi vede de binele lui.

  Inchei cu ce am si inceput: aromanii. In Albania aromanii sunt chemati ciobani, dar in sensul bun al cuvantului, fiindca aromanii au ajuns in Albania ca ciobani. Este mai normal ca un aroman sa fie chemat cioban, decat vlah sau aroman. Cu timpul aromanii se asimilieaza (bunicul meu a fost aroman, dar nimeni din familia mea nu a mostenit limba aromana) si ca de obicei, se integreaza foarte bine in viata Albaniei.

  Promit sa incerc sa gasesc cat mai mult material despre aromanii din Albania (i-am promis si lui Michidutza asta) si o sa-l traduc si o sa-l public cat de curand pe acest blog.

  Inca o data mersi de comentariu si esti binevenit sa mai postezi si sa pui intrebari.

  1. „Este mai normal ca un aroman sa fie chemat cioban, decat vlah sau aroman”. Cum adica e mai normal sa i se spuna numele unei ocupatii decat cel al nationalitatii??? Si toti sunt ciobani?? Daca jumatate din ei au alte ocupatii si atunci e firesc sa i se spuna „cioban” in loc de aroman sau vlah?? Si aromanii nu „au ajuns in Albania”, ei sunt acolo bastinasi. Urmasi ai tracilor! Ei sunt ceea ce albanezii pretind a fi. Vechii iliri au disparut biologic dupa nenumaratele mixaje cu strainii , in special cu turcii. Si spiritual au disparut din cauza acceptarii mahomedanismului, cea mai primitica religie din lume.

   „Cu timpul aromanii se asimilieaza (bunicul meu a fost aroman, dar nimeni din familia mea nu a mostenit limba aromana) si ca de obicei, se integreaza foarte bine in viata Albaniei.”
   Groaznic si alarmant. Se asimileaza?! Atunci trebuie sa facem ceva pentru a-i ajuta sa isi mentina identitatea. E si mai trist ca dvs nu ati reusit sa va mentineti particica de identitate aromana. De-asta spuneti cu bucurie ca si ceilalti se asimileaza. Promit sa fac ceva pentru ca fratii nostri (ai romanilor) din Albania sa isi pastreze identitatea. Comentariul dvs mi-a aratat ca noi romanii nu avem in balcani prieteni, ci doar smecheri fatarnici care vor sa ne asimileze.

   Si acum, astept ca acest comentariu sa nu apara niciodata. In numele prieteniei dintre albanezi si romani… sa fie sters.

 15. Care este viata culturala a aromanilor/vlahilor din Albania?
  Unde sunt comunitatile cele mai puternice?
  In ce masura exista respect al populatiei albaneze (sau lipsa de) fata de aromani/vlahi?
  Multumesc!

 16. Felicitari! Sunt foarte impresionata. Nici n-am apucat bine sa ma vindec de dor cu prietenii albanezi pe care i-am avut in vizita de curand, pentru ca azi am cazut din nou in nostalgie pentru Albania. Imi este foarte greu sa exprim tot ce simt pentru aceasta a doua tara a mea si asta din teama de a risca sa nu fiu crezuta sau gresit interpretata pentru subiectivism sau ca-i laud prea mult pe albanezi si tara lor. Sau, poate, anumite lucruri nu stiu pur si simplu sa le exprim, ci doar sa le simt. In sfarsit, incerc. I-am cunoscut pe albanezi la ei acasa, timp de 7 ani, perioada in care am efectuat studii (facultate si master), ca bursier al statului roman si am avut timp sa cutreier in lung si in lat ” tara vulturilor” si m-am adaptat usor si repede si i-am respectat si i-am iubit pe albenezi, ca n-as mai fi plecat vreodata, dar nu inseamna ca nu-i vizitez in fiecare an, pentru ca nu pot rezista atunci cand ma imbolnavesc de dor si trebuie sa plec in ” tara mea”. Toata lumea stie ca inca din 1996 folosesc pentru Albania sintagma „tara mea” si este cu adevarat. N-are importanta ca prima , ca a doua, pentru mine a insemnat „acasa” si asta pentru ca albanezii m-au determinat sa simt asa. Am beneficiat de un respect rar intalnit, am fost tratata ca oaspete timp de 7 ani, in orice secunda, de catre oricine si fiindca veni vorba de ospitalitate, mi-e greu sa cred ca ar mai exista prin vreun colt de lume, in asa exces ca la albanezi. Cred totusi ca nu se pot intelege aceste lucruri, decat printr-un contact direct cu Albania si albanezii. Merita deci, sa-i cunoasteti pe albanezi! Am sa revin cu impresii si inca o data felicitari. E foarte frumos ce faceti, mult succes!

 17. Patriotismul si vitejia nu sunt de ajuns!.Albanezilor,stravechi popor al Europei,li s-a negat aproape intreaga lor istorie dreptul la existentza libera.Istoria albanezilor,la fel ca si a noastra,a romanilor ,este o lunga epopee a jertfelor pentru libertate si pentru conservarea fiintei nationale.La albanezi ,limba este simbolul sfant al unitatii de neam.Religiile pe care le au albanezii nu-i impiedica sa se simta frati.Albania nu a fost o Irlanda ,sfasiata de razboaie interconfesionale.Albania a devenit independenta intr-un moment in care jocurile erau facute in Balcani.Toate natiunile Balcanice isi obtinusera la acea data independentza si recunoasterea,Albanezii ,ca ultimi veniti,s-au trezit traitori in trei tzari,la fel ca si noi romanii.La momentul 1912,albanezii traiau in Serbia,Bulgaria,Grecia,si in Albania propriu zisa.Romanii traiau nu numai in „Regat ” dar si in Moldova {Basarabia}ocupata de Rusia si in Transilvania ,stapanita de unguri.Dupa primul razboi mondial,noi romanii ne-am vazut reintregiti ,albanezii au ramas in asteptare inca un secol.Similitudinile dintre popoarele noastre sunt atat de mari,incat nu-mi pot explica faptul ca putini dintre noi ,romanii, stiu ceva concret despre albanezi.Aici gresesc profund si conducatorii albanezilor ,care nu se arata preocupati de imaginea poporului lor in lume,dar mai ales aici,in Balcani …Asemanarea cu noi a albanezilor e fundamentala ,si de necontestat.Nu intamplator istoriografia poporelor inamice ne contesta si noua si albanezilor continuitatea pe pamanturile stramosilor nostri.Ar fi interesant sa se faca un scurt istoric al evolutiei propagandei slave si maghare in ceea ce priveste popoarele noastre.Ceea ce este revoltator ,este faptul ca istoricii maghiari pretind ca noi romanii am venit in Transilvania de pe teritoriul actualului Kosovo,in vreme ce despre albanezi sarbii pretind ca au fost adusi acolo de turci din Caucaz si Egipt !Inca nu e de ras !Vor rade poate copii nostri cand unirea definitiva a albanezilor si romanilor in acelasi camin numit PATRIE,va fi desavarsita.Deocamdata milioane de romani si albanezi traiesc in tzarile vecine si privesc cu sperantza spre tzara lor mama.Eu sunt optimist si cred cu tarie ca in curand UNIREA cea Sfanta ,va veni si pentru romani si pentru albanezi !Noi suntem de aici !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.